x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social „Glumiţele” la 112 vor fi taxate cu 5.000 de lei

„Glumiţele” la 112 vor fi taxate cu 5.000 de lei

de Monica Cosac    |    28 Aug 2019   •   09:40

Nivelul amenzilor în cazul apelurilor false la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 va fi de cinci ori mai mare decât în prezent, ajungând până la 5.000 de lei, a anunţat, ieri, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă. Cu amenzi mari vor fi sancţionaţi şi medicii și spitalele care lasă pacienții de la Urgențe să aștepte cu orele pe hol, prevede un alt proiect de Hotărâre de Guvern, adoptat în şedinţa Executivului.

 

Guvernul a adoptat, ieri, un pachet legislativ ce vizează sistemul unic de urgenţă 112, prin care se creează cadrul legal pentru implementarea unei noi tehnologii de localizare, şi anume cea folosită de Google (ELS - Emergency Location Service), care se bazează pe funcționalitatea AML - Advanced Mobile Location (AML/ELS). „Creăm cadrul legal pentru implementarea rapidă a sistemului AML (Advanced Mobile Localisation/ Localizare Mobilă Avansată) a celor care apelează Serviciul unic 112. Tot pentru o mai bună localizare, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care apelează”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a anunţat că printre măsurile cuprinse în pachetul legislativ sunt şi cele legate de creşterea nivelului sancţiunilor pentru cei care apelează 112 doar în glumă. „Astfel de atitudini generează costuri inutile şi pun în pericol vieţile celor care chiar au nevoie. Vom majora cuantumul amenzilor pentru cei care apelează fals echipajele de intervenţie de cinci ori: de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei”, a anunţat Dăncilă.

Amenzi mari şi pentru spitale

Şi personalul medical care lasă pacienții ce se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) să aștepte pe hol, peste intervalul de timp prevăzut de lege, ar urma să fie amendat cu sume între 1.000 și 3.000 de lei.  Măsura este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern privind modificarea și completarea HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, pe care Ministerul Sănătății l-a publicat în dezbatere publică în primăvara acestui an. Totodată, spitalele în care bolnavii sunt ignoraţi ar urma să primească amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, timpii de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.

 

În primele 6 luni ale acestui an, au fost primite peste 5,7 milioane de apeluri la 112 dintre care aproape jumătate (47,70 %) au fost apeluri non-urgente. Potrivit autorităţilor, aproape 53% din totalul apelurilor non-urgente sunt abuzive.

700 de elevi silitori, premiaţi

Pe de altă parte, Guvernul le dă bani elevilor care au obţinut media 10 la Evaluarea Națională şi la Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2019. Potrivit proiectului de hotărâre aprobat în ședinta de Guvern de ieri, fiecare absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la Evaluarea Națională va primi 1.000 de lei, iar cei care au luat media maximă la Bacalaureat - 3.000 de lei. În această situație se află aproximativ 700 de elevi (459 de absolvenți de clasa a VIII-a și 235 de absolvenți de clasa a XII-a). „Mă bucur că numărul absolvenţilor din acest an care a obţinut media 10 este mai mare decât cel de anul trecut. Îi felicit şi le urez succes în continuare”, a spus premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

×