x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social „Gripa porcină” bagă spitalele în carantină

„Gripa porcină” bagă spitalele în carantină

de Monica Cosac    |    06 Feb 2018   •   11:10
„Gripa porcină” bagă spitalele în carantină
Sursa foto: AndreyPopov/Getty Images/iStockphoto

Nu mai puţin 11 pacienţi internaţi la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi, bolnavi de leucemie, sunt în stare gravă după ce s-au îmbolnăvit de „gripă porcină” în spital. Medicii susţin că, cel mai probabil, bolnavii s-au infectat de la un vizitator, astfel că reprezentanţii unităţii medicale au luat decizia de a interzice accesul vizitatorilor în Institut.

Reprezentanţii unităţii medicale au restricţionat accesul în Institut, după ce săptămâna trecută accesul fusese limitat doar pentru secţiile de Hematologie şi Terapie Intesivă. Conducerea IRO Iaşi a luat această măsură după ce numărul pacienţilor din unitatea medicală care s-au îmbolnăvit de gripă a crescut alarmant.

Dacă, la finalul săptămânii trecute, erau cinci bolnavi de leucemie cu gripă, virusul gripal a fost confirmat în cazul altor şase pacienţi ai IRO din Iaşi, astfel că numărul total al bolnavilor a ajuns la 11. Toţi cei 11 pacienţi au fost confirmaţi cu virusul AH1N1 – cel care a provocat pandemia de „gripă porcină” din 2009 – şi se află internaţi în secţia de Terapie Intensivă a Institutului de Oncologie, cinci dintre ei fiind în stare gravă. Gripa este cu atât mai periculoasă şi poate fi letală pentru bolnavii de cancer, pentru că aceştia au imunitatea extrem de scăzută. „Dintre cei cinci, trei sunt intubaţi. În general, starea lor este stabilă, dar destul de gravă, luând în considerare că vorbim despre pacienţi care au sistemul imunitar extrem de slăbit”, a spus Mirela Grosu, directorul IRO Iaşi.

În ultima lună, gripa a ucis nouă oameni, ultimul deces fiind înregistrat, ieri, în judeţul Hunedoara. Este vorba de un bărbat de 62 de ani, care nu avea făcut vaccinul antigripal.

Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare programul de vizitare a pacienţilor internaţi este restricţionat începând de astăzi, pe fondul creşterii numărului cazurilor de viroze şi gripă, iar măsura ar putea fi luată, în aceste zile, şi de alte unităţi medicale.

×
Subiecte în articol: gripă porcină spitale carantina