x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvern: Sistemul RO-ALERT va transmite mesaje de avertizare în timp real, prin telefonul mobil

Guvern: Sistemul RO-ALERT va transmite mesaje de avertizare în timp real, prin telefonul mobil

05 Oct 2017   •   21:30
Guvern: Sistemul RO-ALERT va transmite mesaje de avertizare în timp real, prin telefonul mobil

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieţi omeneşti ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase, stabileşte o ordonanţă de urgenţă adoptată joi de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Executivului, remis AGERPRES, prin acest sistem vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor.

Sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia.

Guvernul precizează că RO-ALERT are o serie de avantaje: transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului; repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile; receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming; acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul va fi pus în aplicare de către MAI, prin IGSU, cu suportul tehnic al STS, şi va fi operat de structurile cu funcţionare 24/24 ale IGSU şi ale structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune de un terminal cu aceleaşi funcţionalităţi.

Secretarul de stat - şef al DSU din MAI este desemnat responsabil pentru coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, derularea procedurii de achiziţie, livrarea şi punerea în funcţiune a RO-ALERT, se precizează în comunicat.

Achiziţia echipamentelor hardware, a aplicaţiilor software şi a serviciilor de instalare şi punere în funcţiune aferente, necesare pentru implementarea RO-ALERT, va fi realizată de IGSU în regim de urgenţă, conform Legii 98/2016 privind achiziţiile publice, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă.

"Realizarea achiziţiei în regim de urgenţă are scopul să preîntâmpine pierderea de vieţi omeneşti şi producerea de pagube materiale în cazul în care ar avea loc fenomene meteo periculoase. Pentru realizarea achiziţiei, Guvernul a alocat prin ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi 30,4 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în bugetul MAI, pentru IGSU. Diferenţa dintre această sumă şi valoarea contractului de achiziţie publică încheiat în urma procedurii de atribuire se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului până la sfârşitul anului", menţionează comunicatul citat. AGERPRES

×
Subiecte în articol: RO-ALERT