x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul, două luni pentru a îmbunătăţi condiţiile din închisori

Guvernul, două luni pentru a îmbunătăţi condiţiile din închisori

02 Mar 2016   •   13:17
Guvernul, două luni pentru a îmbunătăţi condiţiile din închisori
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că va solicita Curţii Europene a Drepturilor Omului să amâne o decizie-pilot legată de situaţia penitenciarelor din România, care ar însemna penalităţi de 80 de milioane de euro pe an pentru ţara noastră. Guvernul se angajează să vină în două luni cu soluţii de ameliorare a condiţiilor din penitenciare. Statul a plătit aproape o jumătate de milion de euro, anul trecut, după pierderea proceselor la CEDO.

Raluca Prună a prezentat situaţia în care se află statul în faţa Comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor. Doar anul trecut, România a fost obligată să plătească 460.000 de euro despăgubiri după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat dreptate deţinuţilor care s-au plâns că au fost închişi în condiţii care încalcă drepturile omului. CEDO este pe cale să dea o decizie pilot, care înseamnă o amendă care trebuie plătită în continuu, până la rezolvarea problemelor din sistem. ”Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO să amâne puţin luarea unei decizii-pilot, pentru că aceasta ar însemna un cost foarte mare pentru statul român", a declarat Raluca Prună.

Cum se calculează penalităţile

Aceasta a amintit că şi Italia a fost supusă unei astfel de decizii, primind o amendă de 8 euro pe zi, pentru fiecare detenţie, pentru toate persoanele încarcerate, inclusiv retroactiv de la începerea perioadei de încarcerare, ceea ce a însemnat 78 de milioane de euro pe an. "Pentru România, şi dacă nu vor fi 8 euro pe zi, şi dacă spunem 4 euro pe zi, din calculele pe care noi le-am făcut, în jur de 80 de milioane de euro ar avea statul român de plătit", a spus Prună. Aceasta a adăugat că Regulamentul de aplicare a legii privind condiţiile din penitenciare va fi aprobat, săptămâna viitoare, de Guvern.

În România, aproximativ 28.000 de persoane se află în detenţie. Anul trecut, 75 de persoane au reclamat condiţiile de încarcerare la CEDO

×