x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul pregătește majorarea pensiilor

Guvernul pregătește majorarea pensiilor

25 Iun 2020   •   21:02
Guvernul pregătește majorarea pensiilor

Guvernul se pregătește să majoreze pensiile românilor. Fostul președinte al Casei de Pensii, Doina Pârcălab, a vorbit, joi seară, la Antena3, despre majorarea pensiilor.

„Suntem în prezent cu valoarea punctului de pensie de 1.265 de lei. Valoarea pensiei pentru fiecare persoană este dată de valoarea punctului 1.265 de lei, înmulțit cu punctajul mediu. Practic, orice majorare a valorii punctului de pensie cu un procent conduce la majorarea pensiei cu procentul respectiv.

Punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1 septembrie 2020 la 1.775 RON, această lege este în vigoare și nu a fost modificată până în acest moment” a spus fostul șef al Casei de Pensii.

Potrivit Doinei Pârcălab, majorarea valorii punctului cu un alt procent față de ce spune legea presupune oricum modificări ale prevederilor legale care nu există încă.

„Deocamdată toate discuțiile care se poartă au în vedere ceea ce se întâmplă cu evoluția indicatorilor macroeconomici, în speță evoluția încasărilor la bugetul de stat. Noi știm că bugetul asigurărilor sociale este susținut prin subvenții pe partea de deficit din bugetul de stat.

Mai mult decât atât, dacă discutăm de indemnizația socială minimă pe care o acordăm pensionarilor cu venituri mai mici de 700 RON în sensul că aceste venituri sunt rotunjite la acest cuantum de 704 RON și această modificare a valorii punctului produce efecte pentru acele persoane pentru că li se modifică partea de contribuție care este suportată parțial din bugetul asigurărilor de stat și parțial din bugetul de stat sunt tot felul de calcule care se fac pentru acoperirea deficitului la bugetul asigurărilor sociale și pentru asigurarea fondurilor din bugetul de stat.

Dacă s-ar majora valoarea punctului cu 15%, cum s-a făcut afirmația, tot trebuie undeva să se scrie acest lucru. Ceva trebuie modificat.

Eu cred că pensiile se vor majora. Au fost lansate acele majorări de 10% care practic se apropie de ceea ce arată inflația și creșterea câștigului salarial mediu brut pe economie. Practic, dacă se respecta legea 263 din 2010, din ianuarie 2011 când a produs efecte până în luna mai 2020 ar fi trebuit să recuperăm la valoarea punctului aproximativ 8900 RON. În acest moment ar fi trebuit să avem valoarea punctului 1.287,7. Suntem, în acest moment, sub această valoare”, a spus Doina Pârcâlab, joi seară, la Antena3.

×
Subiecte în articol: majorare pensii