x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul va construi primele două închisori din ultimii 24 de ani

Guvernul va construi primele două închisori din ultimii 24 de ani

de Theodora Şutiu    |    20 Noi 2018   •   08:58
Guvernul va construi primele două închisori din ultimii 24 de ani

Două noi penitenciare vor fi construite în judeţele Prahova şi Buzău după ce Guvenul României a primit un împrumut 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB). Proiectul are ca scop consolidarea sistemului penitenciar şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.

„Împrumutul furnizat de CEB reprezintă o contribuţie majoră la planurile guvernamentale de îmbunătăţire a calităţii şi capacităţii penitenciarelelor, în conformitate cu calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluţionarea supra-aglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, adoptat prin Memorandum”, informează Administraţia Naţională a Penitenciarelor, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, fondurile vor fi utilizate pentru construirea a două unităţi penitenciare, în localitatea Berceni, judeţul Prahova, cu o capacitate de 1.000 de locuri, respectiv în localitatea Unguriu, judeţul Buzău, cu o capacitate de 900 de locuri. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va sprijini şi construirea de facilităţi pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare, inclusiv pentru formare şi dezvoltare profesională, în oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov, şi în localitatea Rodbav, judeţul Braşov.

Fără condiţii şi spaţiu

Lipsa spaţiilor şi condiţiile proaste stau la baza tuturor proceselor pierdute de România în faţa deţinuţilor. Cu toate acestea, ultimul penitenciar a fost construit în 1994.

Povestea celor două penitenciare a început în martie 2015, când Guvernul Ponta a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei cu două milioane de lei, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din Fondul de rezervă bugetară. Un milion de lei din această suma a fost distribuit pentru studii de prefezabilitate. (Theodora Şutiu)

În anul 2011 era anunţată construcţia primului penitenciar privat din România în comuna Berceni, de lângă Ploieşti. Spaţiul urma să fie ocupat exclusiv de cei închişi în regimul de maximă siguranţă.

×
Subiecte în articol: penintenciar buzău brasov