x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Harta copiilor cu părinţii plecaţi afară

Harta copiilor cu părinţii plecaţi afară

de L. Budin    |    25 Noi 2020   •   19:42

Pentru a veni în sprijinul copiilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, organizaţia Salvaţi Copiii România a reunit cifrele într-un tablou de ţară. Astfel, Suceava se află în topul judeţelor cu copii rămaşi singuri acasă, pe loc secund situându-se judeţul Iaşi. 

 

„În total, 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială”, spun cei de la Salvaţi Copiii. Organizaţia intenţionează să acorde sprijin sporit micuţilor defavorizaţi, ale căror probleme educaţionale, socio-economice şi psiho-emoţionale s-au agravat, pe fondul pandemiei. 

 

Clasamente nedorite

În Suceava sunt cei mai mulţi copii cu părinţii plecaţi la muncă. În iunie 2020, conform Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), numărul acestora se ridica la 7.143 de minori. 

În Iaşi, 5.254 de copii sunt singuri acasă. Judeţul este fruntaş şi la numărul de micuţi aflaţi în sistemul de protecţie socială, riscul de instituţionalizare fiind considerabil. 

 

Uitaţi şi marginalizaţi

 

 În Vaslui, 3.243 de copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă. După Iași, judeţul are cel mai mare număr de minori aflați în sistemul de protecție specială. În Mureş 1.197 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților. În Hunedoara, au rămas în urma adulţilor în căutare de oportunităţi 1.819 micuţi, mulţi fără acces la şcoala online, deci marginalizaţi. 

Reintegrarea educațională a acestor copii e imperativă, consideră Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România. În decursul acestui an, organizaţia a intervenit pentru ca elevii să recupereze decalajul cauzat de absenţa de la cursurile online. 

 

 

360 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, din Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara, vor fi integrați în programe de sprijin. 

 

 

„După ce a plecat mama ne-a fost foarte greu... (...) La școală nu-mi plăcea, pentru că nu știam să-mi fac temele și mamaie îmi spunea mereu că nu știe să mă ajute”. 

Ioana, 10 ani, Sighişoara

×