x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Horror fiscal: vin impozitele din pariurile câştigate de alţii

Horror fiscal: vin impozitele din pariurile câştigate de alţii

de Mariana Zaharia    |    22 Mar 2019   •   15:12
Horror fiscal: vin impozitele din pariurile câştigate de alţii

Un argeşean cochetează cu sărăcia, după ce a fost declarat câştigător la pariuri fără ca, în realitate, să fi văzut vreun ban. Omul a aflat de la ANAF că are de plătit un impozit de 9.850 de lei pentru că în 2014 ar fi primit potul cel mare, 39.400 de lei, de la o casă de pariuri din Piteşti. Cei păcăliţi în felul acesta sunt buni de plată dacă nu obţin o decizie favorabilă în instanţă, pentru că deciziile de impunere de la Fisc sunt executorii.

Surse judiciare ne-au declarat că „schimbarea câştigătorilor” a fost o practică folosită de casele de pariuri pentru clienţii fideli sau pentru funcţionari publici care sunt obligaţi să îşi declare toate veniturile. Astfel, câştigurile erau puse pe datele altcuiva, ca să îi elibereze de povara impozitelor pe cei care joacă frecvent şi câştigă sume mari. De la începutul acestui an, ANAF a modificat legislaţia referitoare la câştigurile din jocuri de noroc şi impune societăţilor să elibereze premiile doar după ce reţin impozitele. Apar, însă, vechile deturnări.

Nu e un caz izolat

Argeşeanul păgubit este militar şi spune că tot ce a încasat în 2014 a fost salariul primit de la unitate. Hârtia de la ANAF i-a venit în urmă cu câteva zile şi s-a dus cu ea direct la inspectori să le spună că nu înţelege de ce are de plată atâţia bani. Aşa a aflat că o casă de pariuri din Piteşti a declarat datele lui pe un câştig de 39.400 şi că el este bun de plată atât timp cât hârtia nu va fi anulată de o instanţă. Omul a mers şi la avocat, dar şi la procurori, cărora le-a cerut să afle cine este adevăratul câştigător.

„Este vorba despre un fals făcut de societatea de pariuri plus evaziune fiscală. Un om a fost scăpat să dea cei 9.850 de lei care au fost puşi acum la plată pentru un altul, nevinovat. Clientul meu a jucat la pariuri sportive şi a câştigat şi el în jur de 200 de lei. Banii i-a ridicat pe baza buletinului şi aşa au ajuns datele în baza sălii şi folosite apoi în alte scopuri. Misiunea procurorilor este, acum, să îl găsească pe cel care a beneficiat şi pe cel care a completat hârtiile”, spune avocatul Dan Panţoiu. Între timp, însă, subofiţerului i s-a pus poprire pe salariu şi plăteşte o datorie care nu îi aparţine. Săpând după informaţii, a aflat că nu este singurul păgubit şi că ceea ce i se întâmplă lui ar fi păţit şi alţi argeşeni. Datele lor au fost furnizate către ANAF de către societăţile de pariuri pentru ca adevăraţii beneficiari ai banilor să rămână cu toată suma, nu să dea o parte statului. „Multe case de pariuri au comis astfel de falsuri. Lucrând în sistemul judiciar, am adunat informaţii de la diferiţi participanţi la activitatea judiciară, în acest sens. Vom veni cu extrasul de cont bancar şi vom arăta că omul nu a avut niciodată aceşti bani. O astfel de sumă nu se putea elibera numerar, doar prin tranzacţii bancare. Mai greu de găsit este cel care a introdus datele şi, mai ales, cel care a beneficiat”, spune avocatul.

Firma este în insolvenţă

Societatea care a dat datele către Finanţe este din Ilfov, are case de pariuri în mai multe puncte din ţară şi şi-a declarat insolvenţa. Începând de anul acesta, modalitatea de emitere a deciziilor de impunere de către ANAF a fost schimbată, în sensul că impozitele din câştiguri le vor fi reţinute la sursă câştigătorilor. Practic, cel care are de ridicat un premiu nu va mai pleca de la ghişeu cu toţi banii, ci cu suma calculată după ce i-au fost oprite taxele.

“Pentru anul 2019, organul fiscal nu emite decizii de impunere pentru impozitul pe venit şi contribuţii sociale, iar în ceea ce priveşte veniturile din jocuri de noroc, acestea sunt raportate de plătitorii de venituri, iar impozitul este reţinut la sursă de către aceştia”

Administraţa Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş

×