x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Imunizarea antigripală începe în octombrie

Imunizarea antigripală începe în octombrie

de Monica Cosac    |    24 Sep 2019   •   11:30
Imunizarea antigripală începe în octombrie
Sursa foto: artisteer/Getty Images/iStockphoto

După valul de îmbolnăviri de gripă înregistrat anul trecut, în urma căruia aproape 200 de români şi-au pierdut viaţa, Ministerul Sănătăţii anunţă că, în acest an, a achiziţionat mai multe doze de vaccin antigripal pentru programul de imunizare gratuită a populaţiei. Campania de vaccinare gratuită pentru sezonul 2019 -2020 va începe în a doua jumătate a lunii octombrie.

„Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un număr de 1.500.000 doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult faţă de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire”, a transmis, ieri, Ministerul Sănătăţii. Vor fi vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Primele 50.000 de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, şi sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical, iar din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite şi celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă şi vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie. Ministerul reaminteşte că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă.

„În această toamnă, începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

 

199 de decese, iarna trecută

O analiză a evoluţiei gripei şi infecţiilor respiratorii în sezonul 2018-2019, realizată de specialiştii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), arată că 199 de persoane au decedat în urma complicaţiilor provocate de gripă. „În sezonul 2018-2019 au fost înregistrate și raportate la CNSCBT 199 decese confirmate cu virus gripal, din care 151 tip A, subtip (H1)pdm09, 23 tip A, subtip H3, 24 tip A, nesubtipat și o coinfecție cu A(H1)pdm09 și AH3, față de 129 în întreg sezonul precedent”, se arată în documentul postat pe site-ul CNSCBT.

De asemenea, iarna trecută au fost raportate 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), mai mult decât dublu faţă de sezonul precedent (11.527 ILI), iar vârful epidemic a fost înregistrat cu trei săptămâni mai devreme.

2.310 virusuri gripale au fost detectate de specialiştii din cadrul INSP, în cadrul supravegherii virologice din sezonul 2018 -2019, cu 31,9% mai multe față de confirmările din sezonul precedent (1.751).

×
Subiecte în articol: Vaccinarea antigripală octombrie