x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Încă 8 fizicieni medicali falşi, depistaţi în sistemul sanitar

Încă 8 fizicieni medicali falşi, depistaţi în sistemul sanitar

de Monica Cosac    |    14 Feb 2019   •   11:31
Încă 8 fizicieni medicali falşi, depistaţi în sistemul sanitar
Sursa foto: Zinkevych/Getty Images/iStockphoto

După ce mai mulţi medici falşi au fost descoperiţi de mass media în sistemul de sănătate autohton, Colegiul Fizicienilor Medicali din România (CFMR) avertizează că cel puțin opt persoane fără pregătire au lucrat ca fizicieni medicali în spitale private şi de stat din Bucureşti, Bacău, Alba, Teleorman, Arad.

Marin Bodale, vicepreședintele CFMR, spune că cel puțin șapte dintre cei opt fizicieni fără studii de specialitate au fost identificați de instituție că lucrează și în prezent, cei mai mulţi în unităţi medicale din Capitală. „Din cunoştinţele noastre, o persoană este plecată în străinătate şi s-a angajat la o firmă privată de aparatură medicală”, a spus Marin Bodale.

Printre responsabilităţile fizicianului medical se numără şi calculul dozei de radiaţie administrate pacientului bolnav de cancer, întocmirea individuală a planului de tratament şi calibrarea aparaturii de radioterapie.

Potrivit reprezentantului CFMR, în lipsa unor cunoştinţe de specialitate, aceşti fizicieni puteau pune în pericol viaţa pacientului şi siguranţa personalului medical. „Medicul prescrie o doză în fişă şi doreşte ca acel plan de tratament să fie realizat. Doza administrată - calculată corect de către fizicianul medical. Această doză nu avem certitudinea că a fost calculată, atât timp cât dumnealor nu deţin cunoştinţele minime de studii”, a afirmat Bodale, precizând că a semnalat această situaţie atât Ministerului Sănătăţii, cât şi Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). „Ministerul Sănătăţii nu a răspuns niciodată solicitărilor noastre. (...) Avem şi sesizări scrise la MS de-a lungul anilor. Nu este vorba despre actualul ministru al Sănătăţii în funcţie, ci de toţi miniştrii anteriori”, spune vicepreşedintele CFMR. 

În replică, Ministerul Sănătăţii a transmis că nu a identificat nicio sesizare din partea CFMR şi nici nereguli în ceea ce privește pregătirea și activitatea celor opt persoane: „majoritatea persoanelor sunt posesoare de premise CNCAN”.

×
Subiecte în articol: fizicieni medicali falsi