x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Încă o sărbătoare naţională: Ziua Vinului

Încă o sărbătoare naţională: Ziua Vinului

de Monica Cosac    |    07 Mai 2019   •   19:30
Încă o sărbătoare naţională: Ziua Vinului

Începând din acest an, românii vor avea o nouă zi de sărbătoare naţională. „Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc” va fi celebrată, în fiecare an, în prima duminică a lunii octombrie, zi în care vor fi organizate expoziţii şi târguri gastronomice.

Legea nr. 79/2019 care prevede instituirea acestei sărbători a fost publicată recent în Monitorul Oficial şi prevede clar şi ce înseamnă vin românesc:  „vinul obţinut din struguri proveniţi în proporţie de 100% din România şi care are inscripţionat pe etichetă drapelul României”. Iniţiatorii legii spun că au vrut să înfiinţeze această sărbătoare pentru a celebra bogăţia de gusturi şi tradiţii din țara noastră şi pentru a aduce un plus imaginii României şi turismului românesc.

„Nu există nuntă fără sarmale şi nu există campanie militară românească fără fasole la cazan. Ca să nu vorbim de ghiveciurile mănăstireşti care însoţesc acest neam ortodox de-a lungul posturilor. Bucatele şi vinurile românești sunt un cumul de tradiţii care încântă simțurile şi cuceresc tot mai mulţi admiratori şi care pot deveni cartea de vizită a ţării noastre”, potrivit expunerii de motive.

„Bucătăria tradiţională românească este rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor şi a obiceiurilor gastronomice specifice poporului român”, mai spuneau iniţiatorii, în acelaşi document.

Chiar dacă va fi zi de sărbătoare naţională, prima diminică a lunii octombrie nu va fi şi zi liberă pentru salariaţi.

×
Subiecte în articol: Ziua Vinului