x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Indemnizație și fără stagiu de cotizare, pentru pacienții cu Covid-19

Indemnizație și fără stagiu de cotizare, pentru pacienții cu Covid-19

de Monica Cosac    |    01 Mai 2020   •   20:00
Indemnizație și fără stagiu de cotizare, pentru pacienții cu Covid-19
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Persoanele care se îmbolnăvesc și sunt testate pozitiv cu Covid-19 ar putea beneficia de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă și fără a îndeplini condițiile privind stagiul minim de cotizare. Concret, boala provocată de noul coronavirus va fi introdusă pe lista urgențelor și a afecțiunilor contagioase din grupa A, potrivit un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății și aflat în dezbatere publică pe site-ul instituției.

Proiectul este motivat de creșterea exponențială a numărului de cazuri confirmate cu coronavirus la nivel mondial și pe teritoriul României, care impune luarea unor măsuri care să urmărescă limitarea răspândirii, prin aplicarea măsurilor recomandate la nivel național și asigurarea îngrijirilor medicale corespunzătoare față de bolnavii pentru care s-a decis spitalizarea sau monitorizarea persoanelor cu risc pentru a dezvolta forme severe.

Practic, Covid-19 va fi trecută pe poziția 37 în lista cu bolile infectocontagioase din grupa A, care cuprinde în prezent 36 de boli, printre care: tuberculoză, difterie, antrax și infecția HIV. Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise până la data de 7 mai 2020.

×