x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social INHGA: Se impune o extindere a zonelor vizate de inundaţii

INHGA: Se impune o extindere a zonelor vizate de inundaţii

08 Iul 2018   •   13:27
INHGA: Se impune o extindere a zonelor vizate de inundaţii

Reprezentantul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, Marius Mătreaţă, a atras atenţia că se impune o extindere a zonelor vizate de Cod portocaliu de inundaţii la nivelul unor bazine hidrografice, precizând că este posibil să fie emis, în perioada următoare, şi un Cod roşu în anumite zone. 

 

"În următoarele ore vom actualiza şi mesajul de avertizare hidrologică, practic, pe baza informaţiilor actuale, se impune o extindere a zonelor vizate de Cod portocaliu, o extindere la nivelul bazinelor hidrografice Jiu, afluenţii Mureşului din judeţele Hunedoara şi Alba, respectiv bazinele hidrografice din Ialomiţa, Buzău şi foarte probabil şi Putna, bazin superior. O menţiune aş dori să fac - fenomenele hidrologice periculoase ne aşteptăm să capete o severitate deosebită, mai ales începând din această seară şi pe parcursul zilei de mâine (luni - n.r.) pentru bazine hidrografice din judeţele Sibiu, Braşov, Vâlcea, Argeş şi, în funcţie de evoluţie, foarte probabil şi mâine se va impune o actualizare a avertizării hidrologice. Până în prezent am avut fenomene hidrologice periculoase doar la nivelul bazinelor hidrografice mici, scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efecte de inundaţii la nivel local şi viituri rapide pe râurile mici, ca urmare a efectului cumulat al precipitaţiilor înregistrate până în acest moment, dar mai ales a episoadelor de precipitaţii deosebit de însemnate cantitativ pe care le aşteptăm pentru următoarele 48 de ore", a spus Marius Mătreaţă, la videoconferinţa cu prefecţii din judeţele aflate sub avertizări meteorologice de ploi abundente, care a avut loc la sediul MAI. 

El a adăugat că vor apărea probleme deosebit de severe şi la nivelul bazinelor hidrografice cu suprafeţe medii şi mari, iar situaţia va trebui monitorizată cu deosebită atenţie, mai ales începând din după-amiaza zilei de duminică. 

"În funcţie de evoluţie este posibil să ajungem astăzi, chiar din această seară, pe unele râuri mici la situaţii de severitate care să impună emiterea unor avertizări hidrologice de fenomene imediate Cod roşu şi nu excludem posibilitatea să avem situaţii de severitate care să impună emiterea unui Cod roşu şi la nivelul bazinelor hidrografice cu suprafeţe medii şi mari începând de mâine", a precizat acesta. AGERPRES

×