x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Isteria golește rafturile selectiv

Isteria golește rafturile selectiv

de Diana Scarlat    |    27 Feb 2020   •   12:16
Isteria golește rafturile selectiv

Miercuri, în jurul orei prânzului, după ce s-a anunțat golirea rafturilor mai multor magazine din București și Constanța, încă de marți seara, cartierul Drumul Taberei, din Capitală, era la fel de liniștit ca în orice altă zi obișnuită. Oameni fără măști „antigripale”, mulți copii în cărucior, la plimbare, puțină lume în magazine sau în piețele agroalimentare. Iar marfa era din belșug. Doar subiectele de discuție erau diferite de cele din zilele obișnuite, ceea ce făcea mai facilă conversația între persoane care nu interacționaseră niciodată. Motivele de îngrijorare se dezbăteau la fiecare pas, printre tarabe, printre rafturi sau la coada la casele de marcat.

 

Marți seara, deja au început să apară pe străzile din București și în hypermarketuri oameni agitați, gonind după aprovizionare, ca pentru o calamitate anunțată. Paginile de Facebook s-au umplut cu fotografii din magazine, cu puzderie de lume, cu rafturi goale.

 

Cosmonaut de cartier

Ba chiar au apărut primele imagini cu măști improvizate din bidoane de plastic de 5 sau 10 litri, cu fundul decupat, pentru a se transforma într-un soi de costume de cosmonauți. Modelul a fost copiat în cel mai scurt timp din alte țări ale lumii, iar căștile de cosmonaut de cartier au invadat și la noi străzile și magazinele. Dar niciun semn de cu o seară înainte nu se mai vedea ieri, la prânz. Mai ales în piețele și în magazinele de cartier din Drumul Taberei, unde viața decurgea normal, iar rafturile erau încă pline. „Cică dacă-ți cumperi de-astea scapi de gripă... Doamne, ce prostie”, am auzit o bătrânică spunându-i alteia, cu privirea ațintită spre raftul de orez, golit până la ajungerea lor acolo. Se vedea că cele două doamne nu se cunoșteau, dar au simțit nevoia să poarte o scurtă conversație, așa cum se întâmplă, de obicei, în situații de criză, când oamenii reîncep să dialogheze și să schimbe impresii.

„Nu e adevărat... e o tâmpenie! Ăștia nu știu ce să mai inventeze”, a spus și cealaltă, oftând. După ce-au mai schimbat câteva impresii despre lipsa orezului și a spaghetelor, amintind de situația din China și Italia, cele două și-au urat sănătate și și-au văzut mai departe de cumpărături. Alte discuții între cei plecați la magazin se auzeau peste tot, până la casele de marcat, pentru că fiecare-și dorea să verifice și părerile celorlalți, raportându-le la știrile de ultimă oră. Dar panica nu s-a instalat, cozile n-au fost mai mari decât în orice altă zi de miercuri, la ora prânzului. Nici măcar coșurile nu erau mai pline, iar cu excepția câtorva produse, rafturile magazinelor din cartier erau la fel de pline.

 

Prețuri ca în hypermarket

Aceeași situație și în Piața Drumul Taberei, unde nu lipsea nimic de pe tarabele din zona producătorilor și nici din magazinele de mezeluri sau de brânzeturi. Doar mai puțină lume decât de obicei. Nici urmă de măști chirurgicale sau de bidoane de plastic puse pe cap. Normalitatea era la ea acasă. Și aici se mai auzeau, din când în când, schimburi de replici, ca pentru o verificare pe care toți și-o doreau, mai mult pentru a ști că sunt cu picioarele pe pământ și nu ei sunt cei care greșesc abordarea a ceea ce pare a deveni o situație gravă. Dar nu mai mult de atât. Fără înghesuială, fără cozi, fără prețuri crescute, totul era absolut normal. La fel și în Piața Valea Ialomiței, mai spre periferie. Iar prețurile alimentelor nu diferă foarte mult între magazinele devalizate cu o zi înainte și cele care încă au rafturile pline. Despre vreo problemă legată de aprovizionare nici nu poate fi vorba, iar autoritățile chiar au anunțat asta, ieri.

 

 

O criză alimentară nu se poate instala, în următoarea perioadă, și nici autoritățile nu pot impune măsuri de carantină fără să asigure accesul la alimentație sau la medicamente pentru cei care ar fi în această situație.

 

Ce a declanșat „devalizarea” magazinelor

„Febra cumpărăturilor” a pornit de la anunțul făcut duminică seara de reprezentanții guvernului, din care foarte mulți români au înțeles că poate urma oricând carantina, iar asta ar însemna să fim obligați să stăm 14 zile închiși în case. În același context, veștile venite duminică din Italia au fost alarmante, mai ales pentru că au apărut foarte multe fotografii cu rafturile goale ale magazinelor. Și totuși, situația nu este așa nici măcar în „zonele roșii” din Italia. „Când este un sat, oraș în carantină, toți se pot deplasa unde vor: la market, pe străzi la plimbare, jogging. Pui masca și ieși sau și fără mască, dacă nu e nimeni în calea ta”, spune jurnalista Julia-Sandra Vîrsta, stabilită de peste 20 de ani la Roma. Cei care sunt în această situație deja, în Italia, nu reușesc să înțeleagă de unde a pornit isteria în România, pentru că nici măcar acolo unde sunt orașe închise nu se pune problema dispariției reale a alimentelor din magazine. Românii din „zonele roșii” din Italia spun că au fost câtev aprobleme, dar nu în toate magazinele în același timp, iar și acolo unde s-au golit rafturile, s-a reluat aprovizionarea cel mai târziu a doua zi.

×