x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Jumătate dintre copiii aflaţi în plasament au cel puţin un frate sau o soră în aceeaşi situaţie

Jumătate dintre copiii aflaţi în plasament au cel puţin un frate sau o soră în aceeaşi situaţie

24 Noi 2016   •   16:55
Jumătate dintre copiii aflaţi în plasament au cel puţin un frate sau o soră în aceeaşi situaţie
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Aproape jumătate dintre copiii pentru care se dispune măsura plasamentului mai au cel puţin un frate sau o soră în aceeaşi situaţie, iar o treime dintre aceşti copii trăiesc în sistemul de protecţie specială separat de fraţii lor, arată un studiu de specialitate prezentat, joi, de Asociaţia SOS Satele Copiilor România, alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). 

Potrivit prevederilor legislaţiei naţionale din domeniul protecţiei drepturilor copilului, la stabilirea unei măsuri de protecţie specială trebuie avute în vedere cu prioritate atât "plasarea copilului, cu prioritate, la familia extinsă sau la familia substitutivă', cât şi "menţinerea fraţilor împreună'. 

Rezultatele studiului de specialitate, prezentat într-o conferinţă de presă, relevă faptul că aproape jumătate dintre copiii pentru care se dispune măsura plasamentului mai au cel puţin un frate sau o soră în aceeaşi situaţie. Totodată, o treime din aceşti copii trăiesc în sistemul de protecţie specială separat de fraţii lor. 

Cercetarea va reprezenta un instrument util în elaborarea unui cadru instituţional unitar care să vină atât în sprijinul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, cât şi al organizaţiilor neguvernamentale care oferă servicii de protecţie specială în case de tip familial, astfel încât să fie asigurată efectiv punerea în practică a principiului menţinerii fraţilor împreună, susţin realizatorii. 

Studiul privind situaţia fraţilor aflaţi în sistemul de protecţie specială din România a fost realizat de Asociaţia Sociometrics - Grupul de Analiză Socială şi Economică, în cadrul proiectului "Lobby and Advocacy Activities for Developing a National Supportive Legislative Frame for NGOs Providing Family Care Services', implementat de Asociaţia SOS Satele Copiilor România, cu sprijinul organizaţiei internaţionale SOS Children's Villages. 

În cadrul cercetării au fost analizate date calitative şi cantitative generate în şapte judeţe - Bacău, Constanţa, Ialomiţa, Mehedinţi, Arad, Cluj şi Sibiu, la care se adaugă sectorul 4 din Bucureşti. Cercetarea cantitativă a inclus utilizarea datelor generate prin programul CMTIS (Child Monitoring and Tracking Informational System), administrat de ANPDCA. 

Datele care au stat la baza analizei din studiu au inclus, în final, 7.074 de copii pentru care a fost instituită o măsură de protecţie specială, dintr-un total de 9.077 de copii aflaţi în sistemul de protecţie specială, în şapte judeţe şi sectorul 4 al Capitalei, la sfârşitul anului 2014. 

SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală care are ca scop asistarea şi sprijinul acordat copiilor separaţi de familie sau aflaţi în risc de separare. De 20 de ani, prin trei programe naţionale desfăşurate în Bucureşti, Cisnădie (Sibiu) şi Hemeiuş (Bacău), angajaţii şi voluntarii asociaţiei oferă îngrijire alternativă de calitate pentru aceşti copii, prin servicii cu componentă de creştere şi îngrijire de tip familial în comunităţi de tineri. 

Asociaţia Sociometrics - Grupul de Analiză Socială şi Economică sprijină sectorul nonprofit în implementarea şi creşterea impactului proiectelor de dezvoltare prin cercetări şi analize sociale şi economice. 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie este autoritatea centrală română în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copiilor, care asigură urmărirea şi controlul modului de aplicare şi respectare a drepturilor acestora, la nivel naţional, precum şi coordonarea activităţilor desfăşurate de persoane juridice de drept public sau privat în acest domeniu. AGERPRES

×