x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social La Favorit se pun pilonii viitorului Centru Cultural European

La Favorit se pun pilonii viitorului Centru Cultural European

de L. Budin    |    06 Noi 2019   •   12:05
La Favorit se pun pilonii viitorului Centru Cultural European

Săptămâna asta, pe locul unde era cinema Favorit, muncitorii toarnă beton în fundaţia viitorului Centru Cultural, pentru a monta apoi pilonii de susţinere a clădirii. De la revoluţie încoace, este singurul proiect de anvergură care se finalizează la insisteţele comunităţii locale, cu finanţarea primăriei de sector.

 

În 2010, când organizatorii comunitari de la Centrul de Resurse pentru Participare Publică umblau din uşă-n uşă, ca să-i întrebe pe oamenii din Drumul Taberei ce şi-ar dori în locul cinematografului abandonat, majoritatea au spus că vor mai mult: nu doar o clădire în care să se proiecteze filme, ci un spaţiu pentru teatru şi muzică, pentru ateliere destinate celor mici. Aşa s-a născut ideea unui centru comunitar, apoi a unui centru cultural – şi tot atunci s-a format Grupul Iniţiativa Favorit, alcătuit din voluntari, vecini şi prieteni, care şi-au asumat sarcina de-a impulsiona autorităţile, pentru ca visul lor să devină realitate.

Primele obstacole

Grupul civic a organizat mai întâi evenimente cu oamenii din cartier. Locuitorii au fost rugaţi să completeze chestionare şi să spună ce ar dori să găsească în viitorul Centru Cultural, iar doleanţele le-au fost trimise autorităţilor. Au urmat interpelări şi participări la şedinţele de consiliu local, în încercarea de a convinge primarul – primarii, mai bine zis, fiindcă de atunci s-au perindat trei echipe de edili – că merită să investească într-o lucrare pentru comunitate. În 2012, Primăria Sectorului 6 a finanţat şi a supus dezbaterii publice Proiectul Tehnic pentru Centrul Cultural Favorit. Un an mai târziu a alocat şi primele fonduri pentru transpunerea în practică a proiectului – dar a constatat că asta nu era posibil, fiindcă clădirea era proprietatea Ministerului Culturii, prin regia RADEF RomâniaFilm

De la Cultură, la primărie

Membrii Grupului Favorit au continuat să facă petiţii şi să ceară audienţe. În fine, în 2015 s-a semnat protocolul de trecere a imobilului Favorit în proprietarea Primăriei Municipiului Bucureşti şi în administrarea Primăriei Sectorului 6. Doi ani mai târziu, primăria a reactualizat Proiectul Tehnic, l-a supus din nou dezbaterii publice şi l-a postat pe sistemul electronic de achiziţii publice SEAP. Câştigătoare a licitaţiei a fost firma de construcţii AEDIFICIA Carpaţi. În luna februarie a acestui an începea demolarea vechii clădiri a cinematografului care, conform constatărilor arhitectului Radu Teacă, nu mai putea fi recuperată.

Lucrări în grafic

Favorit, al doilea cinematograf ca mărime din Capitală, era altădată un reper – acolo bătea inima cartierului. Clădirea nouă, cu trei niveluri, va avea o sală de spectacole de 700 de locuri şi o serie de încăperi multifuncţionale. Durata de realizare a proiectului e de 3 ani. Şi, în ciuda comentariilor acide de pe pagina de facebook a Grupului Iniţiativa Favorit („Mda, 3 ani, ca metroul...”), lucrările sunt în grafic. De săptamâna viitoare, începe montarea stâlpilor care vor susţine structura metalică a clădirii. Iar Grupul Favorit rămâne cureaua de legătură dintre autorităţi, constructor şi comunitate.

48.663.300 de lei fără TVA sunt costurile de realizare a proiectului.

 

×