x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Leacuri băbeşti 2.0. „Vracii” fac ravagii pe online

Leacuri băbeşti 2.0. „Vracii” fac ravagii pe online

de Mariana Zaharia    |    23 Ian 2019   •   12:54
Leacuri băbeşti 2.0. „Vracii” fac ravagii pe online
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Sfaturile despre leacurile băbeşti nu se mai transmit din generaţie-n generaţie, din gură-n gură, ci s-au mutat online. Mai exact, pe grupuri de pe reţelele de socializare. Şi nu ar fi o problemă, dacă oamenii ar cere tratament cu ceaiuri sau alt gen de fierturi pentru afecţiuni uşoare, însă o fac pe grupuri în care li se spune membrilor că pot scăpa de hipertensiune arterială mâncând ardei iute sau de pietrele pe ureter cu infuzie de pătrunjel. Medicii trag un semnal de alarmă serios şi spun că tratamentele naturiste nu sunt interzise, dar ar trebui folosite cu terapia medicamentoasă, nu să o înlocuiască.

Pe grupurile de leacuri băbeşti şi-au aruncat ochii şi mai mulţi medici care spun că există plante şi legume care ajută la vindecare, dar trebuie folosite moderat şi nu în situaţiile grave. Spre exemplu, un bărbat din grup le cere membrilor să îi dea un tratament naturist pentru infecţiile dentare, iar sfaturile nu întârzâie să apară. Astfel, omul află că poate să bea infuzie de pătrunjel, să pună comprese cu ceai de cimbru sau să se dea cu tinctură de usturoi.

Infecţiile netratate pot duce la boli grave

„Infecţiile dentare sunt de mai multe tipuri. Da, morcovul poate ajuta în cazul unei gingivite pentru că are vitamina A, dar nu poate fi tratată alveolita sau, mai grav, granulomul. Granulomul este, practic, o pungă de puroi care poate duce la infecţia cu focare la distanţă, adică se pot agrava la inimă sau la rinichi. Cel mai grav este reumatismul poliarticular acut, iar afecţiunea poate proveni de la o infecţie netratată, chiar şi la copii, la dinţi de lapte. Orice carie asupra căreia nu se intervine devine o carie complicată, nervul moare şi se ajunge la abces, iar fără antibiotice nu se poate”, explică stomatologul Eny Pavel.

Tot online se dau şi sfaturi legate de alte afecţiuni, iar usturoiul pare să fie vedeta pentru că nu este recomandat doar pentru probleme ale danturii, ci, spun iniţiatorii, vindecă hipertensiunea, dacă este consumat dimineaţa pe stomacul gol, sau negii de la mână. Iar tămâia nu mai e folosită doar în cădelniţă, oamenii fiind sfătuiţi să o înghită, ca să scape de pietre la rinichi sau ulcer. Ideea e ca bolnavul să găsească tămâie originală, nu contrafăcută, şi să o consume cu o bucată de pâine ca să nu îşi strice dinţii.

Românii încă se tratează la vraci sau babe

„Din păcate, un număr foarte mare de români cu probleme de sănătate încă apelează la babe, vraci, bioenergeticieni, în loc să meargă la medici. Un studiu realizat recent pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia ţării noastre arată că aproximativ 70 la sută dintre români nu au mers niciodată la psiholog. Un număr impresionant de oameni trec anual pragul cabinetelor de medicină alternativă şi se lasă pe mâna „vracilor” pentru a scăpa de afecţiuni grave, cancere, hernii de disc sau dureri de cap”, spune medicul argeşean Ştefan Costin.

„Numărul celor care spun că iau durerea cu mâna a crescut îngrijorător. Informaţia falsă, transmisă din necunoaştere, rea-voinţă sau în goana după profit, poate ucide”, avertizează medicul argeşean Ştefan Costin.

Doctor cu gărzi la Oncologie, acesta spune că mulţi pacienţi au ratat curele de chimioterapie căutându-şi vindecarea prin babe şi că sunt şi situaţii grave în care părinţii refuză să îşi trateze copiii medicamentos şi apelează la alte practici.

 

 

×
Subiecte în articol: leacuri babesti