x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Legea anti-risipă: principii bune, aplicare imposibilă

Legea anti-risipă: principii bune, aplicare imposibilă

de Diana Scarlat    |    19 Oct 2016   •   18:27
Legea anti-risipă: principii bune, aplicare imposibilă

România se află pe locul zece în topul țărilor care aruncă cea mai multă mâncare, deși ultimele statistici arată că 25% din populație trăiește sub pragul sărăciei. Legea pentru diminuarea risipei alimentare s-a adoptat ieri, în Plenul Camerei Deputaţilor, la un an de la primul vot, în Senat. În curând, magazinele vor fi obligate să doneze produsele alimentare înainte de expirare, astfel încât să nu mai fie aruncate. Mâncarea ar trebui să fie distribuită de ONG-uri, iar cei care nu vor respecta noua lege vor plăti amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 6.000 lei. Operatorii economici spun, însă, că legea nu poate fi aplicată.

Legea pentru redistribuirea alimentelor către persoanele nevoiaşe a fost votată şi în Senatul României, pe 19 noiembrie 2015, dar abia ieri a trecut și de Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz. Conform acestei noi legi, agenţii economici sunt obligaţi să doneze produsele alimentare care urmează să expire unor organizaţii umanitare. Legea prevede implicarea operatorilor economici și a unor instituţii sau asociaţii cu rol social, pentru a distribui mâncarea către cei mai săraci cetățeni. Cu toate acestea, operatorii din industria alimentară spun că legea a fost votată doar în scop electoral, a fost făcută pe genunchi și vor fi mari probleme în aplicarea ei. „Legea a preluat modelul Franței unde chiar ieri au avut probleme cu Salmonella, exact la acest tip de alimente. Deocamdată nu se va pune în aplicare legea, pentru că nu sunt normele și ar putea dura până la un an, dar vor fi probleme cu produsele de origine animală, care au termen de valabilitate între o zi și trei sau șase zile. Cum se fa proceda cu aceste produse? Carnea, laptele, peștele sunt produse perisabile de risc major și nu ar trebui să fie incluse în gama celor donate prin această lege”, a explicat Sorin Minea, președinte Romalimenta.

 Statistici alarmante

Cercetările din ultimii ani arată că mâncarea ajunge la groapa de gunoi fie din cauza excesului de consum, în ţările cu economie puternică, fie din cauza condiţiilor economice sau meteorologice nefavorabile, însă pierderile sunt similare. În România, în ultimii cinci ani a scăzut risipa de alimente, însă nu semnificativ, de la aproape 100 de kilograme pe cap de locuitor, la 86 - care înseamnă circa 1,7 milioane de tone anual. Deşi este una dintre cele mai sărace ţări din UE, cu peste 40% din locuitori în pragul sărăciei, România se află pe locul 10 din 27 de ţări analizate de Eurostat în 2015. Conform unui studiu realizat recent de InfoCons, românii aruncă circa 35% din alimentele cumpărate, ajungând la 38% în perioada Sărbătorilor.  În fiecare an, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate la gunoi în întreaga lume. În UE se aruncă anual circa 89 de milioane de tone de alimente - circa 180 de kg pe cap de locuitor -, deşi aproximativ 79 de milioane de europeni trăiesc sub pragul sărăciei, iar 16 milioane primesc mâncare de la asociaţii caritabile. Peste 3 milioane de tone de alimente aruncă anual doar restaurantele, la nivel mondial, iar 15% din mâncarea din magazine ajunge la gunoi, fără să fie scoasă din ambalaj, fiind expirată. 

Pe lanţul producţie-consumatorul final, între 2012-2016, risipa de alimente a fost între 82 şi 114 milioane de tone anual, la nivelul Uniunii Europene. La nivel mondial, peste 30% din alimentele produsese aruncă în fiecare an, conform ultimelor estimări ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Risipa se ridică la peste 1,3 miliarde de tone, costurile fiind de peste 750 de miliarde de dolari.

Producătorii de alimente și reprezentanții magazinelor spun că legea este extrem de proastă și va aduce prejudicii grave atât operatorilor economici, cât și consumatorilor care vor putea avea de suferit, dacă vor consuma mâncare periculoasă. Astfel de incidente au făcut deja victime în țările din care a fost copiat proiectul de lege.

 „Mai mult de 96% dintre alimentele care sunt aruncate ajung la gropile de gunoi, unde, prin procesul de descompunere, produc metan, un gaz cu puternic efect de seră, care contribuie la schimbările climatice", arată EPA, care îndeamnă oamenii la un consum responsabil. Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) atrage atenţia asupra faptului că deşeurile alimentare contribuie la schimbările climatice.

×