x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Legea sănătăţii, înlocuită cu un “Codex de legi”

Legea sănătăţii, înlocuită cu un “Codex de legi”

de Monica Cosac    |    10 Mar 2017   •   20:40
Legea sănătăţii, înlocuită cu un “Codex de legi”

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat ieri că pregăteşte o serie de schimbări în sistemul medical. Una dintre ele este că, până la finalul acestui an, vom avea o nouă lege a Sănătăţii, document la care instituţia pe care o conduce lucrează deja. Totodată, ministrul a mai declarat că va aduce “pe procedură de nevoi speciale” toate medicamentele care sunt semnalate de către comisiile de specialitate ca fiind necesare, iar cei care nu raportează lipsa stocurilor vor fi sancţionaţi.

 

“Pregătim o nouă lege a Sănătăţii, până la sfârşitul acestui an. Ne dorim o lege cât se poate de clară şi fără norme de aplicare”, a spus ministrul Sănătăţii Florian Bodog. În opinia ministrului acesta ar trebui “concepută ca un Codex de legi ale sănătăţii, şi nu o lege care să grupeze toate problemele din sănătate”.

 

În schimb, o nouă lege a vaccinării va fi pusă în dezbatere publică în aproximativ o lună. Deşi se vorbeşte de schimbarea aceste legi încă de anul trecut, proiectul a fost întârziat din cauza lipsei vaccinurilor hexavalent, tetravalent şi pentru hepatita B.

Dacă vaccinul tetravalent a fost cumpărat deja, iar pentru vaccinul hexavalent a fost semnat contractul, există încă probleme cu achiziţionarea serului pentru imunizarea împotriva hepatitei B. “Pentru hepatită B, avem în continuare aceeaşi problemă. După cum ştiţi, am activat un mecanism european pentru a achiziţiona vaccin de hepatită B, am primit un răspuns din Norvegia şi, în momentul de faţă, specialiştii din DSP au luat legătura cu omologii de acolo şi vedem în ce condiţii îl putem aduce”, a explicat demnitarul, într-o dezbatere publică.

 

Un nou vaccin în schema de vaccinare

Tot din acest an, va fi introdus un nou vaccin în schema de vaccinare a copiilor. “Este vorba despre vaccinul pneumococic, care se face peste tot în Europa, doar în România - nu. El a fost introdus în schema de vaccinare, însă nu au fost asigurate fonduri pentru achiziţionarea vaccinului şi în săptămânile viitoare vom demara procedurile şi vom achiziţiona acest vaccin”, a mai spus Bodog.

O altă modificare anunţată de demnitar este schimbarea ordinului pentru achiziţionarea medicamentelor pe procedură de nevoi speciale. “Ceea ce pot să spun şi să promit pacienţilor este faptul că Ministerul Sănătăţii va aduce toate medicamentele care sunt semnalate de către comisiile de specialitate ca fiind necesare a fi aduse pe procedură specială - indiferent ce eforturi, indiferent ce demersuri vor fi necesare”.

Florian Bodog a semnalat şi faptul că producătorii şi distribuitorii nu raportează toate stocurile de medicamente, deşi, de la 1 martie, funcţionează acest mecanism de raportare a stocurilor, prin Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), iar Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă caeste informaţii.

Astfel, se doreşte sancţionarea celor care nu raportează lipsa anumitor stocuri de medicamente, mergând până la ridicarea autorizaţiilor.

 

 

“Medicamentele le voi aduce pe procedură de nevoi speciale, însă procedura de nevoi speciale va fi setată în aşa fel încât să existe continuitate. (...) Echipa de la ANM şi cea de la Unifarm au luat legătura cu firmele producătoare româneşti care, culmea, produc aceste medicamente pentru export, însă nu şi le-au înregistrat în ţară din cauza unor probleme tehnice şi din cauza preţului”, Florian Bodog, ministrul Sănătăţii

 

Medicamentele vor fi monitorizate din momentul în care intră în ţară, până ajung la pacient, a promis ministrul Sănătăţii

 

×