x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Legea vânătorii de șoferi stârnește revolta medicilor

Legea vânătorii de șoferi stârnește revolta medicilor

de Mariana Zaharia    |    31 Ian 2019   •   15:19
Legea vânătorii de șoferi stârnește revolta medicilor
Sursa foto: megaflopp/Getty Images/iStockphoto

Este revoltă printre medicii din țară după promulgarea legii care îi obligă să trimită la control un pacient despre care cred că nu mai poate conduce. Normele au fost aprobate fără a le da și dreptul să verifice dacă omul face ceea ce i se spune. Concret, pacientul este trimis la o comisie, dar nu poate fi verificat dacă a și respectat trimiterea, adică dacă s-a lăsat examinat. Nemulțumirea doctorilor a plecat tocmai de la faptul că sunt obligați să anunțe Poliția dacă respectivul pacient nu a mers la comisia de control, deși ei nu au o modalitate legală de a-l verifica. Specialiștii spun că legea a fost făcută pe genunchi și parlamentarii au uitat să îi adauge părți esențiale.

Legea 345 din 27 decembrie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 3 ianuarie 2019 și spune clar faptul că persoana care nu merge la controlul la care a fost trimis de doctor rămâne fără permis de conducere. „Dacă persoana în cauză nu se prezintă în fața unei comisii specializate, la o clinică medicală autorizată în acest sens, pentru a stabili dacă este apt medical ori afecțiunile sunt incompatibile cu calitatea de conducător auto, atunci medicul în cauză va înștiința Poliția Rutieră în termen de 30 de zile, menționând numărul și data trimiterii. În continuare, structura de poliție rutieră va înștiința persoana în cauză și va lua măsura retragerii permisului de conducere, constând în reținerea documentului și interzicerea dreptului de a conduce”. Acesta este pasajul din lege care i-a revoltat pe medici. Aceştia susțin că nu au pârghii legale cu ajutorul cărora să verifice dacă omul s-a dus sau nu la comisie.

„Trebuie trimis pacientul la un centru acreditat din județul de domiciliu și asta facem dându-i o trimitere simplă. O hârtie cu parafă, pentru că atât se poate. Nu sunt trimiteri decontate prin Casa de Asigurări, ca să poți avea un control asupra lor. Apoi, pacientul semnează în fișă, dar nu îți poți da seama dacă el se duce sau nu. Nu ai cum să îl controlezi. Mai mult decât atât: de unde știu eu că e șofer? Știți că nu am dreptul să îl întreb? Doar dacă îmi cere vreo adeverință și deduc eu. Mare atenție la un alt aspect. Noi, medicii, nu avem dreptul să îl declarăm «apt» sau «inapt» , ci să îi dăm o adeverință cu starea de sănătate. Și aia dacă ne face cerere, altfel nu, pentru că s-ar putea să se supere pacientul”, ne-a explicat medicul Mariana Boșneag.

Fiecare înţelege ce vrea

„Care este procedura de a anunța Poliția Rutieră? Mă duc toată ziua cu hârtii la ei?”, spune revoltat un alt medic de familie. Doctorii se plâng de faptul că sunt foarte multe neclarități și că, în unele județe, Colegiul Medicilor a trimis o informare la fel de ambiguă. La Suceava, li s-a transmis că sunt obligați să urmeze procedura doar dacă îl au sub observație ca șofer, lucru care, spun doctorii, nu se regăsește nicăieri în Legea 345.

În plus, lista diagnosticelor pentru care un conducător auto ar trebui trimis la reevaluare este foarte lungă. Specialiștii spun că, de exemplu, la Cardiologie se încadrează aproape toți pacienții. „Examinarea medicală periodică este obligatorie pentru toți conducătorii auto, tocmai din cauza pericolului pe care îl reprezintă o persoană a cărei capacitate de a conduce este afectată de anumite boli. Șoferii care suferă de astfel de afecțiuni trebuie să conștientizeze că este o problemă serioasă pentru ei, dar și pentru ceilalți participanți la trafic și că, dacă nu respectă obligația de a fi examinați medical, își vor pierde dreptul de a conduce”, spune Florin Popa, purtătorul de cuvânt al Poliției Argeș.

Doctorii se tem că, fiind atât de neclară, legea nu va fi aplicată și că, în cazul unui accident, tot ei vor fi cei care vor răspunde.

 

Practic, orice medic, nu doar cel de familie, poate să trimită un șofer la examinare într-o clinică autorizată

×