x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Lipsa informării provoacă apariţia cancerului

Lipsa informării provoacă apariţia cancerului

de Theodora Şutiu    |    05 Feb 2019   •   11:57
Lipsa informării provoacă apariţia cancerului
Sursa foto: lusia83/Getty Images/iStockphoto

Decesele prin cancer s-au dublat în România în ultimii nouă ani. Lipsa programelor de screening și informare sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului, dar şi lipsa unui plan naţional de oncologie care să centralizeze efectelor tratamentelor la nivel naţional.

Din cauza deficienţelor sistemului de sănătate, în România, cancerul a ajuns să aibă cea mai mare rată a mortalităţii din ţările UE. Subfinanțarea programului de oncologie este doar unul dintre factorii care contribuie la această concluzie. „Pentru că în oncologie nu avem nimic clar reglementat, nici măcar un program de chimioterapie este necesar un plan național de oncologie care să cuprindă real tot ceea ce trebuie să se întâmple de la prevenție până la îngrijirea paliativă. Elementele de bază pe care orice plan pentru cancer ar trebui să le aibă sunt: existența programelor de screening, accesul la investigații, terapii inovatoare și testări genetice care ar conduce la tratamente personalizate, accesul la studii clinice care lipsesc în România și dezvoltarea paliației, atât de necesară pacienților. De asemenea, se impune imperativ Registrul Național de Oncologie ca parte componentă a Planului Național de Oncologie”, afirmă Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Diagnosticaţi târziu

Totodată, Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic Bucureşti, susţine că medicii români sunt foarte buni, dar pacienţii ajung la aceştia în stadii prea avansate ale bolii, din cauza proastei informări: „Din păcate, la noi vin cazurile cele mai complexe, în stadiile 4. Medicii de familie nu trimit pacienţii în centrele abilitate unde există specialişti care i-ar putea îndruma şi ajuta”, a spus Kajanto. (Theodora Şutiu)

50.902 români mor în fiecare an de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 de români zilnic, din cauza diagnosticării în stadii avansate a bolii.

 

 

×
Subiecte în articol: cancer