x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mai multe medicamente noi pe lista de compensate

Mai multe medicamente noi pe lista de compensate

de Monica Cosac    |    30 Ian 2017   •   19:00
Mai multe medicamente noi pe lista de compensate
Sursa foto: DIANA OROS

Circa 16 medicamente noi pentru cancer, boli hepatice şi boli cardiovasculare vor fi introduse în curând pe lista celor compensate, a anunţat, sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, precizând că această listă va fi actualizată continuu. Demnitarul a mai spus, de asemenea, că vor fi făcute achiziţii importante pentru spitalele din ţară şi din Bucureşti, prin programul cu Banca Mondială.

 

Toate moleculele noi evaluate de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANMDM) vor fi introduse pe lista de compensate, susţine ministrul Sănătăţii. “Noi am spus că în primul trimestru introducem medicamente noi, dar aceasta va fi repetată ori de câte ori va fi nevoie, ori de câte ori vor fi medicamente care au fost evaluate deja de Agenţia Naţională a Medicamentului. Pe site, în transparenţă decizională, se va găsi de săptămâna viitoare actul normativ prin care introducem noi medicamente pe lista de compensate. Sunt în jur de 16 molecule noi, care sunt deja evaluate, pentru cancer, pentru boli hepatice, boli cardiovasculare”, a afirmat ministrul Florian Bodog, în prima sa conferinţă de presă, susţinută la Oradea. Acesta a precizat că este vorba de “toate medicamentele care au fost evaluate de ANMDM”, indiferent de numele medicamentului, şi că acesta va fi un proces continuu.

În privinţa reducerii preţurilor la medicamente, demnitarul a menţionat că este prevăzut să se realizeze într-o singură tranşă şi că va purta discuţii în continuare cu producătorii pentru ca această ieftinire să nu se repercuteze negativ asupra pacienţilor.

Prin scăderea preţurilor la medicamente, producătorii ar avea, într-o oarecare măsură, de suferit, dar pe de altă parte, nu le-ar fi afectate afacerile, deoarece, în acelaşi timp, se introduc molecule noi pe lista de compensate, a mai precizat Bodog. “Ei au obligaţia, timp de un an, să asigure necesarul naţional de medicamente. Mă voi asigura prin măsuri legale că acest lucru se va întâmpla”, promite demnitarul.

 

Legea medicului, făcută de medici

Ministrul Florian Bodog mai spune şi că, până la finalul anului, va fi elaborat un nou pachet de legi pe domeniul Sănătăţii, printre care se va regăsi şi legea medicului. Potrivit  acestuia, actul normativ va fi făcut de reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România, în timp ce Ministerul Sănătăţii se va limita doar la câteva intervenţii. „Eu cred că dumnevoastră, în calitate de cel mai reprezentativ for al medicilor din România, sunteţi cei care trebuie să lucreze la lege. Noi vom amenda, vom corecta, vom negocia în ceea ce priveşte prevederile pe care le veţi propune dumnevoastră, însă, în esenţă, legea medicului va fi făcută de medici”, a spus Florian Bodog, la finalul săptămânii trecute.

 

Trei acceleratoare liniare de particule (n.r - aparate ultramoderne de radioterapie) vor fi achiziţionate pentru Spitalul Elias, Institutul Oncologic din Bucureşti şi Centrul Oncologic din Oradea, prin programul pe care Ministerul Sănătăţii l-a semnat cu Banca Mondială, în 2014, a mai spus ministrul Sănătăţii. Programul în valoare de 250 de milioane de euro a devenit operaţional la începutul anului 2015, până în prezent fiind folosiţi doar 5 milioane de euro.

 

Demnitarul a mai anunţat că 34 spitale judeţene din ţară vor primi 240 de aparate noi de anestezie

 

×