x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mall-ul părăsit așteaptă relaxarea

Mall-ul părăsit așteaptă relaxarea

de Mihaela Bârzilă    |    14 Mai 2020   •   09:21
Mall-ul părăsit așteaptă relaxarea

Rămâne închisă lumina la mall și după 15 mai, dar relaxarea a început deja în parcare. Trei tineri și-au dat întâlnire în stânga intrării principale și s-au cinstit cu câte un suc, servit regulamentar din portbagajul mașinii. Se uită cu jind la cafeneaua vestită, unde, probabil, obișnuiau să se relaxeze înainte de pandemie. Au rămas doar reclamele uriașe care tronează pe fațadă. Un al patrulea își face apariția dintr-o altă mașină. Se alătură și el discuției.

Încă nu avem liber să ne întâlnim în grupuri mai mari de trei persoane, dar nici nu ai ce să le reproșezi: nu fac gălăgie, nu beau alcool, nu au parcat neregulamentar. Și, oricum, nici nu-i întreabă nimeni de sănătate. Dacă ar veni un echipaj și i-ar verifica, probabil au la ei declarațiile pe proprie răspundere. În plus, la o adică, e loc destul pentru distanțare socială în parcarea goală. Doi au masca lăsată sub bărbie, doi n-au deloc. Dar măcar se găsesc măști, nu mai e ca la începutul pandemiei. În hypermarketul de la parter, rămas deschis în toată această perioadă, se găsesc măști cu 129 de lei setul de 50 de bucăți sau, la bucată, ambalate individual, măști din bumbac, la prețul de 7 lei. Și spirt se găsește. Cea mai ieftină sticlă – 7,99 lei, 0,5 l. Săpunul lichid e la ofertă. Și gelul de duș.

 

Dezinfectantul, peste tot în hypermarket

Nu mai sunt degustări de produse alimentare, ca pe vremuri, dar găsești dozatoare cu dezinfectant la raionul de zarzavat și lângă vitrina cu mezeluri. Și la intrare, a fost montată o chiuvetă, dotată cu tot ce trebuie - săpun lichid, dezinfectant, prosoape de hârtie. Numai dacă nu vrei, nu te dezinfectezi.
După ce plătești și treci de casele de marcat, în drum spre ieșire, mai găsești un dispersor cu dezinfectant în zona Informații Clienți. Chiar vizavi de aparatele de emis facturi, sunt și mănuși de unică folosință, plus prosop de hârtie, din partea casei. Și doamna care răspunde la reclamațiile clienților are o sticlă cu biocid pe tejghea.

 

De 8 săptămâni, avem interzis să mergem la mall, la terase, la restaurante. Grea încercare și pentru clienți, și pentru angajați, care s-ar putea să nu mai aibă unde să se întoarcă după criză. Cafenelele nu se deschid pe 15 mai. Nici restaurantele. Nici cofetăriile. Nici magazinele de haine și pantofi. Nici cele de bijuterii. Nici cele cu ceasuri de lux. Nici cinematograful de la etaj. Nici magazinele de jucării. Nici multe altele. Se deschid doar frizeriile, saloanele de manichiură, centrele de optică medicală. Și, poate, magazinele care au intrări separate în mall.


Liniște apăsătoare și standuri cu folie neagră

O liniște apăsătoare tronează pe holul principal al centrului comercial. Aripa în care se află hypermarketul nu s-a închis pe 23 martie, când s-a închis mall-ul. Și farmaciile au rămas deschise. Dar nimic nu mai e la fel. O liniște apăsătoare te întâmpină de la intrare. Înainte, nu știai unde să te uiți mai întâi, te strigau promoțiile din toate părțile. Acum, vitrinele sunt în întuneric și pe stânga, și pe dreapta. Par părăsite. Pe mijloc, standurile colorate care te îmbiau cu prăjituri, cadouri, bijuterii, înghețată bio, capuccino, flori criogenate sau genți handmade sunt acoperite acum cu folie neagră, parcă au simțit patronii că micile afaceri ar putea fi îngropate de pandemie.


Vitrine cu marfă de primăvară
Marfa de primăvară a rămas nevândută. Promoțiile de Paște au rămas neexecutate. Cine ar fi crezut că e posibil așa ceva, cu pofta nebună a românilor de a face shopping la mall?  
În hypermarket, sunt reduceri la ghiozdane. Cine să mai aibă nevoie de ghiozdane la cursurile online... Au apărut ofertele la grătare, se pot testa noile scaune pentru picnic, dar e mai trist la raionul de cosmetice: au dispărut definitiv testerele. Doamnele și domnișoarele nu mai au cum să încerce produsele pentru machiaj. 


Coșuri pline, dar fără oameni
O apariție stranie și în zona caselor de marcat: coadă de coșuri fără oameni. Coșuri pline, dirijate de câte un angajat, pentru livrările online, preferate de mulți de teama contaminării comunitare. La polul opus, mame cu copii mici de mână, fără niciun fel de protecție, mergând printre necunoscuți cu fețele acoperite cu măști de protecție. Angajații care aranjează marfa în rafturi au cam început și ei să lase măștile la vestiar. E dificil să respiri 8 ore cu nasul acoperit și nici n-au avut vreun caz de infectare în preajma lor. Sau încă nu au aflat. Sperietura e mai mică. 

Magazinele de bricolaj de alături n-au dus lipsă de clienți în perioada pandemiei, dimpotrivă. Izolați la domiciliu cu ordonanțe militare, mai toți românii și-au dat seama că e cel mai bun moment să-și repare ceva prin casă, să zugrăvească baia sau bucătăria sau, în cazul norocoșilor pe care i-a prins pandemia la casă și nu la bloc, să-și amenajeze curtea și grădina.
 


Două fetițe cu masca roz se plimbă ținându-se de mână printre fotoliile de grădină scoase în fața magazinului. Părinții au intrat la cumpărături și le-au lăsat să se bucure de soare, după atâtea săptămâni petrecute în casă. 

 


Gift Card-urile, folosite în farmacii
Pe pagina de facebook a mall-ului, clienții sunt invitați să doneze pentru spitale și sunt ținuți aproape cu vești bune despre Gift Card-uri. Cele care au termen de expirare în perioada stării de urgență au fost prelungite până la 30 iunie, în speranța că până atunci se vor redeschide și magazinele, măcar în cel de-al doilea val de relaxare. Cine nu vrea să riște să le piardă de tot le poate folosi în magazinul alimentar sau în farmacii, pentru medicamente. 

×