x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Măsuri guvernamentale pentru asistența medicală comunitară

Măsuri guvernamentale pentru asistența medicală comunitară

23 Mai 2019   •   18:30
Măsuri guvernamentale pentru asistența medicală comunitară
Sursa foto: Karina Knapek

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat, astăzi, HG pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea, funcționarea și finanțarea activității de asistență medicală comunitară. În premieră, furnizorii privați vor putea acorda acest tip de servicii.

 

Documentul reglementează cadrul legal privind organizarea, funcționarea și finanțarea activității de asistență medicală comunitară și a centrelor comunitare integrate, în contextul dezvoltării rețelei de asistență medicală comunitară, în conformitate cu Programul de Guvernare.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, modul de colectare a datelor, analiză, planificare, monitorizare și evaluare a serviciilor de asistență  medicală comunitară la nivel național se va face prin  aplicația on-line cu numele de subdomeniu AMCMSR.gov.ro înscrisă în REGISTRU GOV.RO.

Actul normativ stabilește și atribuțiile tuturor structurilor implicate în asistența medicală comunitară, respectiv Ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate publică și autoritățile administrației publice locale, dar și atribuțiile, timpul de lucru și salarizarea personalului care desfășoară activitatea de asistență medicală comunitară (asistenți medicali comunitari, moașe și mediatori sanitari).

Sunt reglementate, de asemenea, normarea și condițiile specifice de ocupare a posturilor de către asistentul medical comunitar, moașă  și mediatorul sanitar, dar și organizarea, funcționarea și finanțarea centrelor comunitare integrate și raportarea și înregistrarea activității de asistență medicală comunitară.

„În premieră, se dă posibilitatea furnizorilor privați să poată furniza servicii de asistență medicală comunitară și se stabilesc condițiile pentru acest lucru”, se precizează într-un comunicat al MS.

Ministerul Sănătății va realiza activitatea de control a activității și va aplica sancțiuni în cazul nerespectării legislației privind organizarea, funcționarea și finanțarea activității de asistență medicală comunitară.

„Aveam nevoie de stabilirea unui cadrul clar normativ prin care să putem interveni eficient în scopul creșterii calității și a numărului de servicii medicale pentru populația aparţinând grupurilor vulnerabile. Asistența medicală comunitară se desfășoară în prezent neuniform, cu dificultate, fie din cauza neînțelegerii de către reprezentanții autorităților administrației publice locale a importanței acestor categorii de personal în comunitate, fie datorită lipsei de claritate și detaliu a cadrului normativ. Urmărim creșterea accesului la servicii medicale de sănătate a grupurilor vulnerabile și reducerea sărăciei și a excluziunii sociale, obiective asumate și în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 și în Programul de Guvernare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În prezent, Ministerul Sănătății  asigură finanțarea pentru 1.556 de asistenți medicali  comunitari (AMC) şi 470 de mediatori sanitari pentru comunitățile de romi (MSR).

×