x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medic: „Este alertă de viroze”

Medic: „Este alertă de viroze”

de Monica Cosac    |    03 Dec 2018   •   15:10
Medic: „Este alertă de viroze”
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru a atras atenţia, ieri, că „este alertă de viroze”, iar neglijarea unei viroze obişnuite poate duce „la o infecţie respiratorie gravă, poate chiar letală”. Potrivit acestuia, numărul afecțiunilor respiratorii acute este în creștere și a ajuns la câteva mii: „7.609 de cazuri de viroze respiratorii, 1.508 cazuri de pneumonie și 162 de internări datorită severității clinice și a complicațiilor. Asta doar la Iași și doar într-o singură săptămână”.

Totodată, medicul oferă şi câteva informaţii, pe care ar trebui să le cunoască toată lumea astfel încât să se ferească de virusurile gripale, frigul şi aerul uscat fiind medii propice pentru dezvoltarea, multiplicarea şi circulaţia acestora. Virusurile invadează mucoasa şi încep să se dezvolte, cauzând răceala, iar transmiterea de la o persoană la alta se face cu uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate, explică dr. Ciuhodaru. Acesta precizează că „o particularitate a virozelor din această această perioadă este un simptom chinuitor: tusea iritativă, seacă, prelungită datorată inflamaţiei mucoasei laringiene şi care cedează greu la medicaţia antiinflamatoare”. Medicul explică pe pagina sa de Facebook şi care sunt regulile de bază pentru a vă proteja de viroze. „Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde!”, este cea mai simplă şi mai importantă dintre ele. 

 

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, pneumonii etc) este de peste 94.500, până la finalul lunii noiembrie, potrivit ultimului raport al specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 

×