x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicamente cumpărate de urgenţă şi ţinute în depozit

Medicamente cumpărate de urgenţă şi ţinute în depozit

de Monica Cosac    |    17 Apr 2018   •   10:11
Medicamente cumpărate de urgenţă şi ţinute în depozit

Criza imunoglobulinei, declanșată în urmă cu aproape un an, continuă și la mai bine de o lună după ce România a anunțat activarea Mecanismului internațional de protecție civilă, astfel încât statele Uniunii Europene să ne poată ajută cu aceste medicamente vitale pentru bolnavii cu imunodeficienţe primare. Practic, dozele care le sunt necesare pacienţilor pentru a supraviețui stau în depozitul Unifarm de două săptămâni, ele nu pot fi distribuite în spitale pentru că nu există legislaţie pentru calcularea preţului. 

Situaţia incredibilă a fost sesizată de către reprezentanții asociațiilor de pacienți, care au reclamat că aproape 4.000 de doze de imunoglobulină sunt la Unifarm, prima tranşă de 1.000 de doze anungând încă de pe 28 martie, dar distribuţia acestora încă nu a început. Pacienţii mai spun că nu au primit explicații privind motivele pentru care întârzie distribuția tratamentelor și nici nu li s-a comunicat când vor ajunge la ei aceste medicamente.

Ministerul Sănătății a confirmat, ieri, că au fost achiziţionate 3.850 de doze, la finalul lunii martie, însă doar o parte din imunoglobulina adusă în țară a fost distribuită către spitale „pentru tratamentul cazurilor grave”. Nu a precizat, însă, despre ce cantitate este vorba.

Reprezentanţii ministerului au explicat că nu au fost distribuite toate dozele de imunoglobulină cumpărate de urgenţă din Austria, deoarece nu au metodologie de calcul al preţurilor pentru medicamentele achiziţionate prin mecanismul de protecţie civilă - cum a fost cazul acestora. „Deoarece calculul preţurilor pentru medicamentele achiziţionate astfel nu se încadrează în prevederile legale în vigoare, a fost necesară elaborarea unei noi metodologii de preţ. Astfel, pentru medicamentele achiziţionate de compania Unifarm în temeiul Ordonanţei nr. 19/2018, pentru îndeplinirea serviciului public de interes economic general, a fost elaborat un Ordin de ministru”, a menţionat ministerul, precizând că documentul este publicat în Monitorul Oficial de ieri, 16 aprilie 2018.

Ministerul Sănătății a anunțat că, potrivit graficului de livrări, 3.000 de doze de imunoglobulină achiziționate de la Crucea Roșie din Austria vor fi aduse în țară de către Compania UNIFARM în cursul zilei de astăzi (17 aprilie), iar un alt lot de 9.000 de doze vor ajunge în țară în jurul datei de 30 aprilie.

 

×
Subiecte în articol: criza imunoglobulină