x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicamente de diabet, decontate pentru pacienţi decedaţi

Medicamente de diabet, decontate pentru pacienţi decedaţi

de Monica Cosac    |    22 Apr 2016   •   10:30
Medicamente de diabet, decontate pentru pacienţi decedaţi

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decontat medicamente eliberate de farmaciştii din mai multe judeţe, pe numele unor pacienţi decedaţi sau internaţi în spitale, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. Astfel, statul român a fost prejudiciat cu aproape 10 milioane de lei, doar în urma decontărilor fictive făcute în cadrul Programului de Diabet. Una dintre situaţiile care facilitează astfel de fraude este lipsa unui registru naţional pentru diabet, care să arate cifra exactă a bolnavilor.

Auditorii Curţii de Conturi, care au veri-ficat performanţa unor programe naţionale de sănătate derulate de Minis-terul Sănătăţii și de CNAS, au descoperit mai multe nereguli, printre care și că statul a fost prejudiciat cu peste 9 milioane de lei ca urmare a deconturilor fictive efectuate în cadrul Programului Naţional de Diabet Zaharat, în perioada decembrie 2012 – decem-brie 2014. Analiza a luat în calcul datele raportate prin Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) de către 21 de case de sănătate judeţene, potrivit zf.ro, și a arătat că au fost decontate tratamente în valoare de 63.000 de lei pentru 71 de pacienţi care erau morţi la data eliberării reţetei, chiar dacă prescripţiile medicale erau datate anterior dece-sului. Pentru 139 de pacienţi, au fost prescrise reţete după moartea acestora, valoarea fiind de 33.000 de lei.

 

Registrul se lasă aşteptat

Deși, în prezent, dia-betul zaharat reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătate, în România nu a existat nicio-dată o situaţie clară a paci-enţilor cu diabet și nici în prezent nu există o centra-lizare la nivel naţional.

De altfel, medicul Maria Moţa, specialist în diabet, a ridicat, recent, problema lipsei unui registru naţional pentru diabet. „Cam de 15 ani, făcând parte și din comisiile de la minister (...) am făcut tot ce era posibil pentru un registru la nivel național. Când ne apropiam de finalizare, apărea ceva. Eu am convingerea că nu se dorește un registru la nivel național. Care este exact motivul, nu aș putea să vă spun, probabil pentru a nu se vedea că numărul de pacienți este extrem de mare”, a afirmat Moţa la Conferinţa Anuală de Aterotromboză. Potrivit datelor oficiale, peste 900.000 de români suferă de diabet zaharat, dintre care circa 34.000 sunt cazuri nou-diagnosticate. Se estimează însă că numărul real al românilor bolnavi de diabet ar fi dublu.

×