x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicamentele importate paralel vor fi decontate

Medicamentele importate paralel vor fi decontate

de Monica Cosac    |    08 Oct 2019   •   19:30
Medicamentele importate paralel vor fi decontate
Sursa foto: shuttertop/Getty Images/iStockphoto

Pe fondul crizei citostaticelor şi a altor terapii vitale pentru pacienţii cu afecţiuni grave, medicamentele care ajung în România prin import paralel ar urma să fie decontate. Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de Ordin de ministru în acest sens, ce ar urma să fie publicat în dezbatere publică în perioada următoare, a anunţat, ieri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

 

În prezent, medicamentele ajunse în România prin import paralel - un mecanism comercial prin care distribuitorii pot obține autorizația de punere pe piață în paralel cu producătorul – nu pot fi decontate de statul român. Ministrul Sorina Pintea a promis, ieri, în cadrul unei dezbateri, că acest lucru va fi posibil odată cu noul act normativ. Documentul va viza în special medicamentele aflate în cantitate insuficientă pe piața din România şi este, practic, o altă măsura luată de autorităţi, în criza citostaticelor, concomitent cu intenţia de a restricţiona, pentru o perioadă de şase luni, exportul anumitor tratamente. 

Listă revizuită

Distribuitorii europeni de medicamente spun că restricţionarea exportului paralel este o măsură ilegală şi au solicitat, la jumătatea lunii septembrie, reevaluarea listei de medicamente propuse pentru a fi interzise pentru şase luni de la export, cu respectarea principiilor Pieţei unice europene. Potrivit ministrului Sănătăţii, restricţia de export paralel va fi realizată cu respectarea tuturor reglementărilor Uniunii Europene în vigoare.

„Niciodată, nicio clipă, nu s-a pus problema să nu respectăm aceste reglementări, deşi am auzit în spaţiul public că ministerul face asta fără a respecta reglementările. Deci, exclus”, a afirmat, ieri, Sorina Pintea.

Ministrul a precizat că se analizează în continuare lista celor 172 de medicamente propuse pentru interzicerea exportului timp de şase luni, până pe data de 24 octombrie. „Există posibilitatea să nu rămână cele 172 de medicamente, dar înainte de expirarea datei de transparenţă vom publica, în urma analizelor, toate medicamentele care vor rămâne pe această listă, bineînţeles cu respectarea prevederilor Directivei Europene 2001/83 articolul 81”, a explicat Pintea.

 

 

×
Subiecte în articol: medicamente importate decontate