x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicamentul Eurespal, retras de pe piaţă

Medicamentul Eurespal, retras de pe piaţă

de Monica Cosac    |    13 Feb 2019   •   09:40
Medicamentul Eurespal, retras de pe piaţă

Eurespal, unul dintre cele mai prescrise medicamente pentru tratarea tusei, în special la copii, a fost blocat de la comercializare şi în ţara noastră, după ce autorităţile franceze au descoperit, în urma unor noi studii, că substanţa activă, fenspiridă, poate provoca afecţiuni cardiace. În România, medicamentul a fost pus pe piaţă sub formă de comprimate şi sirop.

Rezultatele unor noi studii de siguranță au relevant că substanţa activă a medicamentului poate provoca aritmii. Pentru siguranța pacienților, autorităţile sanitare franceze au decis suspendarea autorizațiilor de introducere pe piață pentru medicamentele pe bază de fenspiride şi au emis o alertă legat de această substanța. Atât siropul, cât și comprimatele au fost scoase de la vânzare încă din 8 februarie 2019 în Franța, iar medicii au fost rugați să nu mai prescrie sau să nu mai elibereze aceste medicamente. Totodată, pacienții au fost anunţaţi că trebuie să-și întrerupă tratamentul și să ducă la farmacie medicamentele (flacoanele sau cutiile) pentru a fi distruse.

În România, informaţia a ajuns la medici pe cale informală, nicidecum oficială. Mai exact, farmaciile şi depozitele au fost anunțate direct de producător să oprească vânzarea, iar medicii au fost anunţaţi de farmacii să nu mai prescrie acest medicament. Fiind în plin sezon al gripei şi virozelor, în această perioadă Eurespalul este recomandat și prescris frecvent pacienţilor, atât în cazul adulţilor, cât mai ales al copiilor.

„Se dă în tusea productivă şi este printre foarte puţinele siropuri de tuse care se prescriu gratuit la copii”, a spus dr. Sandra Alexiu, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, precizând că, din acest motiv, este „foarte posibil să fie un exces de prescriere”.

Ieri, şi Agenția Națională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunţat că s-a luat decizia retragerii medicamentului (Eurespal 80 mg comprimate cu eliberare prelungită şi Eurespal 2 mg/ml sirop) de pe piaţa din România. Potrivit sursei citate, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru Eurespal a decis să solicite retragerea acestor medicamente în toate ţările în care sunt comercializate.

„Se dă şi la tuse spastic, şi la tuse productivă, iar foarte multă lume este panicată că nu-l mai dăm, pentru că e gratis”, Sandra Alexiu, medic de familie

 

 

×
Subiecte în articol: agentia medicamentului Eurespal retras