x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medici lăsați fără asigurare de sănătate

Medici lăsați fără asigurare de sănătate

de Mariana Zaharia    |    21 Dec 2018   •   08:10
Medici lăsați fără asigurare de sănătate

Situație incredibilă la Spitalul Judeţean de Urgență din Pitești. Medicii și asistentele s-au trezit neasigurați chiar la Sănătate, timp de două luni, deși banii le-au fost retrași din conturi. Unii dintre ei figurau chiar și având contractele de muncă suspendate. Conducerea Spitalului a justificat spunând că a fost vorba de o eroare de sistem. Același sistem, însă, a dat eroare și în cazul unor pacienți și asta a cauzat un prejudiciu de 20 de mii de lei, pe care instituția l-a plătit, dar vrea să recupereze banii de la doctori. Și pacienții apăreau neasigurați.

Spitalul de Urgență din Pitești este cel mai mare din județul Argeș și are 1.590 de angajați. La o simplă verificare în baza de date a sistemului național al asigurărilor de sănătate, mulți dintre ei au aflat că nu figurează ca având asigurările plătite, adică sunt neasigurați. Au fost și situații în care chiar cadrele medicale au avut nevoie de rețete și nu le-au putut fi eliberate așa că au cerut o explicație. Conducerea spitalului a spus că va verifica situația. Managerul Adriana Molfea a dat vina pe o eroare de sistem informatic care ar fi arătat că sunt în neregulă.

„Este vorba de sistemul care a șters o parte a informațiilor. Medicii au mai multe mărci și când au fost introduse toate, o parte nu au mai apărut. Banii au fost virați, medicii sunt asigurați, întreg personalul, de altfel. A durat atât de mult să ne dăm seama pentru că procedurile dintre instituții sunt greoaie. Este adevărat că în sistem apărea și mențiunea conform căreia ar fi avut contractele de muncă suspendate și s-a stabilit că respectivele corecții se pot remedia”, a declarat Adriana Molfea.

Amneziile softului încalcă drepturile asiguraţilor

Revolta medicilor a fost cu atât mai mare cu cât, odată salariile mărite, și suma virată către asigurări este pe măsură. „Plătim enorm, și pe contract, dar și pe gărzi, adică de două ori. Este vorba despre mii de lei și nu e posibil să figurăm neasigurați”, ne-a spus unul dintre doctori. Sistemul despre care spune managerul că a creat „greșeala” a mai produs una și în cazul multor pacienți. Oameni cu handicap permanent și pentru care doctori de pe secții precum Cardiologie, Neurologie sau Oncologie au eliberat rețete compensate, apar neasigurați, iar Curtea de Conturi a imputat Spitalului o sumă de 20.000 de lei, total adunat din banii plătiți de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru pacienții respectivi. Șefa Spitalului a plătit prejudiciul, dar apoi li s-a cerut doctorilor să dea banii.

Aceştia au venit, însă, cu hârtii de la Inspectoratul pentru persoane cu handicap prin care au arătat că rețetele nu au fost eliberate greșit, că oamenii în cauză sunt bolnavi și că au și asigurări medicale. Chiar și așa, li s-a spus că trebuie să plătească, altfel vor fi trimiși în instanță. „Conducerea Spitalului nu acuză medicii, ci doar pune în practică o hotărâre a Curții de Conturi prin care a fost imputat Spitalului un prejudiciu”, a transmis Adriana Molfea, prin purtătorul de cuvânt al instituției.

Doctorii de la SJU Argeş sunt de acord cu faptul că banii imputaţi unităţii medicale trebuie recuperați, dar nu de la ei, ci de la cei care se ocupă de sistemul informatic al Casei de Asigurări de Sănătate, motiv pentru care vor să dea în judecată instituția.

×
Subiecte în articol: medici neasigurati