x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii cer înfiinţarea reţelei naţionale de geriatrie

Medicii cer înfiinţarea reţelei naţionale de geriatrie

de Monica Cosac    |    23 Feb 2018   •   10:35
Medicii cer înfiinţarea reţelei naţionale de geriatrie
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

România se numără printe primele 10 țări din lume cu cel mai rapid ritm de îmbătrânire a populației, iar o mare problemă a persoanelor în vârstă este instalarea tulburărilor neuro-cognitive şi demenţelor. Specialiştii atrag atenţia că, în acest context, reînfiinţarea reţelei de geriatrie la nivel naţional este foarte importană, deoarece se va putea crea un sistem ieftin de îngrijire a vârstnicilor.

 „La peste 65 de ani, cam una din 10 persoane suferă de o anumită formă de demenţă, ajungând ca la peste 85 de ani, circa jumătate dintre persoanele vârstnice să sufere de astfel de probleme”, atrage atenţia prof. dr. Gabriel Prada, preşedintele Societăţii Române de Gerontologie şi Geriatrie (SRGG), precizând că în ţara noastră persoanele vârstnice reprezintă peste 17% din populaţie.

Potrivit medicului, chiar dacă au aceeaşi vârstă, unele persoane sunt mai “fragile”, mai vulnerabile decât altele prin felul în care răspund la factorii de risc (sociali, biologici, psihologici) şi, implicit, sunt mai predispuse la tulburări neuro-cognitive chiar şi la vârste mai mici (categoria 45-65 de ani). „Fragilitatea” unei persoane îi accelează îmbătrânirea, spun medicii, iar depistarea ei în centre de geriatrie este foarte utilă pentru că se poate interveni la timp, astfel încât să nu se ajungă la afecţiuni ireversibile, cum sunt Alzheimerul şi alte tipuri de demenţe, care implică şi cheltuieli foarte mari cu îngrijirea acestor pacienţi.

„Depresia, ca tulburare psihică, reprezintă un factor de vulnerabilizare, de fragilitate pentru instalarea demenţei. Şi, astfel, cunoscând-o, depistând-o, putem şi interveni”, exemplifică dr. Ileana Botezat-Antonescu, directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală.

În acest context, reînfiinţarea reţelei de geriatrie la nivel naţional este esenţială pentru că va schimba modul de abordare a problematicii pacientului şi se va putea crea un sistem ieftin de îngrijire a vârstnicilor.

„Acum avem o abordare de tip pasiv. Adică, sistemul medical aşteaptă ca pacientul, când «se simte rău», să se prezinte la consult medical. Se pierd foarte mulţi pacienţi în faze incipiente de boală. Vârstnicul consideră că modificările sunt normale din cauza vârstei, că e normal să aibă tulburări de memorie, că are 80 de ani, şi se pierd diagnostice în faze incipiente. Se poate face ceva cu costuri relative reduse”, spune Prada.

„Această reţea de geriatrie, cum a conceput-o şi doamna prof. Ana Aslan, avea rol profilactic în primul rând, adică să evalueze screening persoanele în vârstă pentru a identifica problemele, inclusiv cele legate de fragilitate, şi a sugera intervenţii într-o echipă multidisciplinară”, prof. dr. Gabriel Prada, preşedinte SRGG

 

 

 

×
Subiecte în articol: medici retea geriatrie