x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii cer protecție și pensie de urmaș pentru copiii victimelor Covid

Medicii cer protecție și pensie de urmaș pentru copiii victimelor Covid

de Monica Cosac    |    06 Apr 2020   •   10:48
Medicii cer protecție și pensie de urmaș pentru copiii victimelor Covid
Sursa foto: Balogh Zolt

Cei 500 de euro promiși de președintele Klaus Iohannis nu rezolvă problemele personalului medical, se arată într-o scrisoare deschisă, adresată „tuturor decidenților” și semnată de zeci de mii de cadre medicale. Acestea cer autorităților o lege prin care copiii lor să aibă pensie de urmaş, în cazul în care vor muri din cauza coronavirusului. Mai mult, medicii solicită, încă odată, să li se asigure teste, echipamente de protecție, circuite corecte și camere de decontaminare în spitale.   

 

Există foarte multe familii în care ambii parteneri lucrează în sistemul medical, iar riscul de a se infecta este foarte mare, astfel că se solicită o pensie de urmaș în caz de deces pentru copiii medicilor care lucrează acum în spitale.

„Dacă nu ni se vor da asigurări și o lege clară, potrivit căreia copiii noștri (indiferent de vârsta acestora, aflați la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viața pensie de urmaș în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona”, precizează semnatarii scrisorii deschise, care a fost inițiată de dr. Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor.

Echipament de protecție corespunzător

Totodată, medicii cer echipament de protecție corespunzător, adică: „pentru ATI și specialități chirurgicale: mască FFP2 / FFP3, viziere, bonetă, PPE, cizme de cauciuc, două perechi de mănuși chirurgicale; pentru restul personalului din specialitățile medicale: măști FFP2 / FFP3, vizieră, bonetă, halat chirurgical impermeabil, două perechi de mănuși și botoși lungi”. „Subliniem că toți cei care lucrăm în spitale, de la portar, brancardier și până la medicii cei mai expuși - ATI-iști, ORL-iști, infectioniști, chirurgi - ne dorim să muncim în condiții de deplină siguranță pentru că, odată infectați, reprezentăm un pericol pentru pacienții noștri, colegi și pentru toți cei cu care venim în contact”, explică reprezentanții cadrelor medicale, precizând că o singură persoană infectată îi poate infecta pe toți ceilalți.

„În cazul în care se va ajunge la primirea celor 500 de euro, fără posibilitate de refuz, donarea lor către o cauză pe care o susținem este de dorit, în contextul în care nu acesta este sprijinul pe care îl solicităm”, consideră dr. Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor.

 

Scrisoarea este semnată de Bogdan Tănase şi Letiţia Coriu - Alianţa Medicilor, Florin Chirculescu - Solidaritatea Sanitară, Iulian Pope - Sanitas, Ilie George - Promedica, Laura Zarafin - medic ATI Spitalul Colentina.

 

„Nu avem nevoie de bani în plus ca să muncim și să ne facem datoria! Este revoltător! Avem nevoie de echipamente de protecție, de circuite corecte, de camere de decontaminare la ieșirea din zona roșie și, mai ales, avem dreptul să ne știm copiii la adăpost, în caz de îmbolnăvire”, subliniază reprezentanții medicilor.

 

×