x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii de familie, lăsaţi fără banii de gărzi

Medicii de familie, lăsaţi fără banii de gărzi

de Monica Cosac    |    03 Oct 2018   •   10:52
Medicii de familie, lăsaţi  fără banii de gărzi
Sursa foto: JackF/Getty Images/iStockphoto

Medicii care lucrează în centrele de permanenţă nu şi-au primit de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi, atrage atenţia Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF). Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, în cazul în care întârzierea plăţilor se prelungeşte, medicii de familie vor demara acţiuni legale de recuperare a sumelor restante.

„Suntem în a patra lună de când medicii care lucrează în centre de permanenţă nu au primit de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi. Întârzierea este justificată diferit la nivelul fiecărei case judeţene de sănătate, dar explicaţia este una singură: nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanţelor”, a transmis SNMF printr-un comunicat.

Reprezentanţii organizaţiei profesionale a medicilor de familie acuză decidenţii că ignoră aceste centre de permanenţă, vitale în special pentru pacienţii din mediul rural. Potrivit SMNF, sumele cuvenite conform contractului semnat cu CJAS sunt necesare pentru plata angajaţilor care lucrează în centrele de permanenţă şi acoperirea cheltuielilor de funcţionare.

„În întreaga ţară sunt acum 352 centre de permanenţă. Marea lor majoritate funcţionează în zonele rurale sau izolate precum şi în zone urbane în locul camerelor de gardă ale spitalelor desfiinţate. Centrele de permanenţă au fost create pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare, dar ele reprezintă în acelaşi timp o soluţie privind accesul la servicii medicale de urgenţă pentru pacienţii din mediul rural. În aceste centre se salvează vieţi care altfel s-ar pierde până la intervenţia serviciilor de urgenţă specializate”, atrag atenţia doctorii.

 

×
Subiecte în articol: medici bani garzi