x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii: Sistemul informatic al CNAS, în colaps

Medicii: Sistemul informatic al CNAS, în colaps

de Monica Cosac    |    13 Iun 2019   •   08:55
Medicii: Sistemul informatic al CNAS, în colaps
Sursa foto: Victor Stroe

Sistemul informatic din Sănătate i-a adus la disperare pe doctori şi pe pacienţi, deopotrivă. Medicii de familie spun că acesta este „în colaps total” şi cer imperativ guvernanţilor să rezolve problemele informatice. De partea cealaltă, ministrul Sorina Pintea şi-a cerut scuze faţă de medici şi pacienţi şi spune că au fost plătiţi „bani grei” pentru pregătirea unor oameni care să asigure mentenanţa acestuia, dar care „nu se pricep”.

„Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria. Sistemele informatice (…) funcționează cu sincope atât de mari, încât mai curând se poate spune că nu funcționează”, arată Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) într-o scrisoare deschisă către Guvernul României, Ministerul Sănătății şi CNAS. Potrivit documentului, în ultima lună, sistemul informatic a funcționat de nota 0,33, astfel că medicii trebuie să facă ture de noapte ca să valideze actele medicale.

Pintea: „S-au risipit bani”

„Din păcate, nu funcţionează, nu s-a ţinut cont de numărul mare de utilizatori în acelaşi timp, nu s-a ţinut cont de anumite aspecte”, a afirmat, ieri, Sorina Pintea, adăugând că sistemul informatic gestionat de CNAS a fost contractat începând din anul 2012 şi a fost modificat de nenumărate ori. Ministrul Sănătăţii precizează că au existat contracte denunţate şi chiar plângeri penale şi şi-a cerut scuze faţă de medici şi pacienţi pentru modul în care funcţionează sistemul.

„S-au risipit bani pe pregătirea unor persoane care să menteneze sistemul şi care nu se pricep, nu au fost pregătiţi corespunzător. Lucrurile acestea nu se pot rezolva de pe o zi pe alta”, a afirmat, ieri, Sorina Pintea

×