x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Metodele „Accidentul” și „Premiul” ar putea deveni istorie

Metodele „Accidentul” și „Premiul” ar putea deveni istorie

de Diana Scarlat    |    09 Aug 2019   •   11:59
Metodele „Accidentul” și „Premiul” ar putea deveni istorie

Ordonanța de Urgență care va reglementa cumpărarea cartelelor prepay doar cu buletinul este o puternică lovitură pentru infractori. Unele escrocherii, precum cele prin „metoda accidentul” sau prin „metoda premiul”, ar putea deveni istorie. Criminologii spun, însă, că legea are câteva „hibe” care ar trebui corectate înainte de a se da ordonanța,
astfel încât să fie cât mai eficientă și să reducă numărul victimelor.

 

Ordonanța de Urgență prevăzută în raportul privind sistemul 112 prevede ca operatorii de telefonie mobilă să furnizeze servicii pe cartele prepay doar după ce colectează datele de identificare a proprietarului cartelei SIM, iar datele să fie divulgate autorităţilor doar când se sună la 112. „A fost realizat deja un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi a OUG 111/2001 privind comunicaţiile electronice precum şi nota de fundamentare a fost realizată. În cadrul ordonanţei, veţi regăsi şi aspectul cu cartelele prepay. Asta a ridicat mai multe întrebări. A fost făcută o analiză pe primele 6 luni ale acestui an de către colegii de la STS şi din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în cursul celor 6 luni anul 2019, 52,86% au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele prepay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în legătură cu această OUG concepută imediat după tragedia de la Caracal.

 

Și telefoanele, tot cu buletinul

Totuși, experții care s-au confruntat cu mii de infracțiuni în ultimii 30 de ani arată că textul ordonanței ar trebui să fie îmbunătățit, pentru a fi cu adevărat eficient. „Până și acest OUG, care se referă strict la apelurile la 112, are o mare hibă. Cu ce este mai presus un apel la 112 față de o anchetă într-un caz de omor, viol, pedofilie și alte fapte penale? Dacă victima nu a sunat la 112, polițistul nu poate afla nimic despre acea cartelă prepay. Poate victima a fost sunată de pe o cartelă prepay înainte de a fi agresată, iar polițistul nu are acces la acele date, dacă victima nu a apelat serviciul unic”, explică Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri, din cadrul Poliției Capitalei. De asemenea, specialistul atrage atenția și asupra altor aspecte care trebuie să fie bine analizate, înainte de a se da ordonanța. „După ce se vor introduce aceste norme, vom putea vedea cine a cumpărat cartela de pe care s-a sunat, ceea ce este foarte important în orice anchetă. Ar trebui să fie introduse și câteva obligații și sancțiuni. Cei care au pierdut o cartelă sau cărora le-a fost furată ar trebui să aibă obligația să anunțe în cel mai scurt timp acest lucru, pentru a preîntâmpina situațiile în care respectiva cartelă ar fi folosită la comiterea unei infracțiuni. Trebuie reglementat extrem de atent, pentru că, la ora actuală, se folosesc aceste cartele prepay și telefoane „de unică folosință” în multe infracțiuni. Se poate observa acest lucru chiar în cazul criminalului de la Caracal. Și telefoanele ar trebui să se vândă tot cu buletinul”, mai spune fostul polițist.

Vom vedea că, după ce vor putea fi monitorizate aceste cartele, vor fi descurajați cei care până acum au putut acționa la umbra acestei „discreții” oferite de legislație. Infractorii nu vor mai putea folosi aceste cartele fără să fie prinși.

 

Dan Antonescu, specialist criminolog

 

 

×
Subiecte în articol: metoda accidentul