x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Migranți musulmani duși pe plajă la nudiste

Migranți musulmani duși pe plajă la nudiste

de Diana Scarlat    |    16 Mar 2016   •   22:51
Migranți musulmani duși pe plajă la nudiste
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Autoritățile române nu văd nimic rău în a transforma o unitate militară dezafectată de lângă plaja din Vama Veche în centru de primi­re și amprentare a migranților care ajung ilegal în țara noastră. Legea interzice nudismul pe plajele din România, însă vechile obiceiuri nu se uită prea ușor, iar vamaioții care caută distracție nu țin cont de interzicerea nudității în spații publice. În același timp, pentru musul­manii obișnuiți cu femei acoperite din cap până în picioare, nudismul și consumul de alcool în rândul femeilor înseamnă desfrâu.

Pentru litoralul românesc, știrea plasării unei tabere de migranți pe plaja din Vama Veche a venit ca o bombă, mai ales după ce s-a făcut campanie pentru a aduce cât mai mulți turiști ruși - pentru că ne-am lăudat că România este o țară sigură, în contextul actual. „Nu ne convine situația. Nu am fost avizați, nu știm cine a luat decizia aceasta și nici în ce constă. Nu înțelegem despre ce e vorba. Noi, patronatele din sudul litoralului și proprietarii din Vama Veche, ne vom adresa Guvernului României și respon­sabililor din Apărare, să ne spună cu ce ne confruntăm. Dacă ar fi aduși sute de migranți arabi atât de aproape de plajă, în zona turistică, ar fi conflict deschis și lipsă de minte din partea celor care iau decizia. E ca și cum pui gazul și focul în același loc”, spune Adrian Voican, patronul Bibi Touring, Vama Veche. Nici sociologii nu înțeleg de ce ar lua cineva o astfel de decizie. „Nu e bine să te joci cu așa ceva. Pare o improvizație, deși vorbim despre o problemă foarte serioasă. E categoric nepotrivit acel loc pentru așa ceva. Aceste lucruri se fac la o anumită distanță față de localități. Amplasarea nu este adecvată, prin faptul că este într-un sat și pe o plajă de turiști”, spune Vintilă Mihăilescu, șeful catedrei de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Științe Poli­tice și Administrative (SNSPA).

Revoltați sunt și localnicii, pe care nu i-a întrebat nimeni dacă sunt de acord cu plasarea unui centru pentru primirea și amprentarea migranților ilegali în satul lor, în zona turistică din care își câștigă existența. „Ne trezim cu ei aici, nu ne-a întrebat nimeni, ne facem griji pentru copii, pentru turiști, pentru toată lumea. O să iasă lumea în stradă. Nu am nimic cu ei. Mai întâi au vrut să facă asta în Mangalia, dar primarul s-a opus. Acum au venit la noi, dar nu ne-a întrebat nimeni. Nu sunt sănătoși! Mă sună lumea din sat, toți sunt panicați. Strică și turismul pe care-l mai avem. S-a mers pe burtă, așa cum se face în România”, spune Marius Dumitru, viceprimarul comunei Limanu, din care face parte Vama Veche. Oamenii sunt speriați pentru aface­rile lor, dar mai ales pentru viața lor, pentru că în centrul de triere și amprentare poate ajunge orice migrant, cu orice fel de intenții, despre care nu se știe nimic. „E catastrofal ce vor să facă. Dacă tot îi ajutăm cu ceva, puteau să-i ducă într-o unitate din câmp, nu pe plajă”, spune Constantin Cristea (Babușcă), mic întreprin­zător din satul 2 Mai.

Muzica din Vama Veche nu se oprește nicio clipă în timpul sezonului estival, iar migranții vor fi nevoiți să o suporte în timpul rugăciunilor zilnice, lucru de neconceput pentru un musulman care-și respectă tradițiile.

Nimeni nu știe cât timp vor rămâne migranții ilegali în centrele de triere. Depinde de numărul lor și de complexitatea activităților. Unitatea are o capacitate de 500 de locuri.

Acest spațiu, ca orice alt sediu al Pazei de Coastă, poate fi folosit și pentru a tria grupurile de imigranți. Până la identificarea și amprentarea lor nu au regim deschis.

Ion Alexandru, purtător de cuvânt Paza de Coastă

Comunicatul oficial al Pazei de Coastă

În această săptămână, la fostul sediu al Sectorului Poliţiei de Frontieră Vama Veche, situat în localitatea Vama Veche, ce apar­ține de comuna Limanu din judeţul Constanta, în apropierea Punctului de Trecere a Fron­tierei Vama Veche, se efec­tuează lucrări de întreţinere şi igienizare ale spaţiu­lui şi construcţiilor adiacente. Acest spațiu, ca orice alt sediu al Poliţiei de Frontieră Române, poate fi folosit și pentru activităţi­le specifice ce sunt derulate de Paza de Coastă, în cazul depistă­rii unui grup de imigranţi (trierea, identificarea, amprentarea migranţilor etc.).

Nu există informații despre vreun eventual grup de migranți în acest moment. Paza de Coastă se pregătește pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 53 din 2015 pentru stabilirea unor măsuri aplicabile în cazul apariției la frontiera de stat a unui aflux de migranți.

×