x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministerul Turismului așteaptă idei de distracție

Ministerul Turismului așteaptă idei de distracție

de Diana Scarlat    |    12 Dec 2017   •   13:10
Ministerul Turismului așteaptă idei de distracție

Primăriile sunt așteptate să depună proiecte pentru infrastructura de agrement, una dintre activitățile majore vizate de Master-Planul investițiilor în turism. Proiectele vor fi cofinanțate de Ministerul Turismului în proporție de 80-95%, restul fiind acoperit de administrațiile locale. O primă selecție de proiecte s-a făcut deja, în acest an, dar programul este deschis, astfel încât primăriile pot depune în continuare proiecte și în anii următori. Evaluarea s-a făcut în funcție de ideile de dezvoltare, nu în funcție de buget.

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, le-a explicat, ieri, primarilor de pe Valea Prahovei cum pot beneficia de finanțare pentru a face mai atractive stațiunile pe care le administrează. “Programul este deschis. L-am gândit în acest fel pentru că sunt primării care pe parcurs ar putea avea idei pentru dezvoltarea infrastructurii de agrement și ar putea veni oricând cu propuneri de proiecte. Dacă nu lăsăm acest program deschis și menținem doar cele 146 de proiecte admise în urma evaluării, la nivel național, riscam să nu avem proiecte relevante pentru infrastructura de agrement a României”, a declarat, pentru Jurnalul, ministrul Mircea Dobre, la Sinaia, stațiunea care a găzduit o întâlnire a ANPC, autorităților locale și operatorilor economici din județul Prahova. Sinaia are șase proiecte de infrastructură de agrement, pentru care primarul, Vlad Oprea, a cerut lămuriri, în legătură cu posibilitățile de finanțare. Ministrul Dobre a explicat că la nivel local se stabilesc prioritățile, iar selecția se face pe principiul primul venit, primul servit, cu condiția să se respecte criteriile de eligibilitate. Printre proiectele propuse de Sinaia se numără construirea unui aqua park.

Unele primării nu au respectat criteriile

Principalul criteriu de eligibilitate pentru aceste proiecte din Masterplanul pentru turism este ca localitatea să fie turistică. Există și diferențe de cofinanțare, în funcție de importanța localității. Anul acesta au fost depuse peste 1.200 de proiecte, dar cele care nu au fost selectate se referă la alte zone de dezvoltare, care nu au legătură cu infrastructura de agrement, precum racord de drum național cu drum județean, construcții de biserici, înființatrea unor muzee, care au fost redirecționate către ministerele de la care se poate obține finanțarea - respetiv Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării sau Ministerul Culturii și Cultelor. Seria de întâlniri cu autoritățile locoale și cu agenții economici continuă astăzi, la Poiana Brașov, cu reprezentanții primăriilor, consiliilor județene și cei ai operatorilor din turism din județul Brașov.

Explicațiiile au fost date de ministru în cadrul unei întâlniri organizate la Sinaia de autoritatea națională pentru protecția Consumatorilor (ANPC) și primăria Sinaia, cu ocazia constituirii comandamentului de iarnă. La întâlnire au fost invitați și agenții economici din stațiunile turistice.

25 mil. lei este bugetul pentru finanțarea prin Master-Plan a proiectelor de anul viitor, sumă care ar putea fi majorată la rectificarea bugetară

×
Subiecte în articol: ministerul turismului