x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministrul Apărării: Prima corvetă, livrată în trei ani

Ministrul Apărării: Prima corvetă, livrată în trei ani

de Cristian Anton    |    04 Iul 2019   •   09:40
Ministrul Apărării: Prima corvetă, livrată în trei ani

Asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa (SNC) a câştigat licitaţia referitoare la construcţia corvetelor multifuncţionale, a anunţat ministrul Apărării, Gabriel Leş. Termenul de livrare al celor patru corvete este de şapte ani, iar prima va fi furnizată după trei ani. Navele vor fi fabricate în România, iar contractul presupune şi modernizarea fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.

 

„Pe 1 iulie am primit de la Departamentul pentru Armamente raportul prin care am fost informat cu privire la finalizarea procedurii specifice pentru atribuirea acordului-cadru pentru furnizarea corvetei multifuncţionale. Conform acestei informări, oferta câştigătoare a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Grup şi Şantierul Naval Constanţa”, a declarat Gabriel Leş. El a arătat că acesta este primul program de o asemenea anvergură şi va aduce Marinei Române capabilităţi militare de ultimă generaţie. 

1,2 miliarde de euro ar fi oferta de preţ a asocierii câştigătoare

„Suntem stat riveran la Marea Neagră, înţelegem foarte bine mutaţiile care s-au produs în mediul de securitate, de aceea cred că este esenţial să asigurăm tuturor categoriilor de forţe tehnica necesară îndeplinirii misiunilor”, a subliniat ministrul Apărării. Gabriel Leş a precizat că perioada de livrare a acestor corvete este de până la şapte ani - trei ani de zile pentru prima corvetă, urmând ca celelalte trei să fie livrate până la termenul de şapte ani. „În acelaşi contract se va face şi modernizarea fregatelor T22 pe care le avem în acest moment în înzestrare”, a spus ministrul Apărării. 

Procedura suspendată şi reluată

Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată în ianuarie de MApN, care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii. MApN a invocat şi litigiul de pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care SNC cerea anularea licitaţiei, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu şi încalcă normele europene privind achiziţiile publice. Ulterior, SNC a renunţat la acţiune. De asemenea, o contestaţie a fost depusă de compania navală italiană Fincantieri, competitor în licitaţia respectivă, la care a mai participat şi grupul olandez Damen. Şi Fincantieri a renunţat între timp la acţiunea deschisă în instanţă. 
 

×