x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Nu există criterii şi proceduri de alocare a organelor

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Nu există criterii şi proceduri de alocare a organelor

26 Noi 2016   •   14:35
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Nu există criterii şi proceduri de alocare a organelor

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, sâmbătă, că în urma finalizării verificărilor Corpului de Control al ministerului la Agenţia Naţională de Transplant (ANT) s-au constatat nereguli grave. 

"Echipa de control a Ministerului Sănătăţii a constatat că nu există criterii şi proceduri de alocare a organelor, iar legile care sunt nu sunt respectate", a spus Voiculescu, la o conferinţă de presă desfăşurată la Ministerul Sănătăţii. 

El a anunţat că a dispus realizarea în regim de urgenţă a regulamentului de alocare a organelor şi a sesizat organele abilitate cu privire la toate aceste nereguli. 

Printre problemele constatate în urma controlului, ministrul a amintit că nu există o listă de aşteptare la nivel naţional pentru fiecare organ, deşi conform regulilor aceasta ar fi trebuit să fie funcţională, nu există un regulament de alocare a organelor, ci doar o cutumă în baza căreia se face alocarea. Pacienţii de pe listele de aşteptare pentru transplant nu beneficiază întotdeauna de şanse egale şi este posibil ca pacientul aflat în vârful listei să nu intre în sala de operaţie. Nu există proceduri clare pentru contactarea pacienţilor potenţiali beneficiari ai transplantului, a adăugat acesta.



"60% dintre pacienţii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscrişi pe lista de aşteptare chiar în acelaşi an, deşi erau pacienţi pe lista de aşteptare încă din anul 2005", ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.


În privinţa transplantului pulmonar, Vlad Voiculescu a precizat că poziţia Ministerului Sănătăţii este una "foarte clară", scrie Agerpres.



"Avem nevoie să dezvoltăm şi acest tip transplant şi în România. Avem nevoie de oameni competenţi, specializaţi în transplant de plămâni, avem de nevoie de investiţii în infrastructură pentru a oferi cele mai bune condiţii de siguranţă pacienţilor. Avem nevoie de toate aceste lucruri, dar nu avem voie să ne jucăm cu viaţa oamenilor. În măsura în care România în acest moment nu are capacitatea de a asigura nici măcar îngrijirea post-transplant a pacienţilor români care primesc un transplant de plămâni în străinătate este iresponsabil să spunem că suntem pregătiţi pentru transplantul de plămâni", a spus ministrul. 



El a mai spus că "modul cum s-au cheltuit banii la spitalul Sf. Maria şi măsura în care centrul de acolo corespunde standardelor internaţionale va fi lămurit în perioada următoare", menţionând că "în datele de 8 şi 9 decembrie Corpul de Control al MS va fi însoţit de o comisie internaţională de specialişti din centrele de transplant pulmonar din Europa". 

"Aşteptăm în acest sens acordul doamnei primar Gabriela Firea pentru control. Fără acest acord, conform legii, Corpul de Control nu va putea face verificări în acest spital", a încheiat ministrul, citat de Agerpres.

 

Pe acelaşi subiect:

Voiculescu: Există suspiciuni că centrul de transplant pulmonar de la 'Sfânta Maria' a fost acreditat sub presiune politică

 

MS va sesiza organele abilitate pentru posibile fapte de natură penală, în urma controlului de la Agenția Națională de Transplant

 

Conducerea Spitalului 'Sf. Maria' a depus plângere penală împotriva ministrului Sănătăţii

 

Ministrul și medicii, încăierați pe transplant

×