x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Minuni pentru copii: Clinica îngerilor păzitori de la Gura Ocniței

Minuni pentru copii: Clinica îngerilor păzitori de la Gura Ocniței

de Diana Scarlat    |    16 Mai 2018   •   12:03
Minuni pentru copii: Clinica îngerilor păzitori de la Gura Ocniței

Judeţul Dâmboviţa are unul dintre cele mai bune centre de recuperare neuromotorie pentru copii din România. Este considerat un adevărat model de bune practici şi se află la Gura Ocniţei, la o distanță de aproximativ 10 kilometri față de Târgovişte, într-o clădire construită în anul 1959. A devenit secţie a Spitalului Judeţean, după 2011, nu mai are personalitate juridică, dar a reușit să-și păstreze acelaşi personal calificat la cele mai înalte standarde.

Cu numai cinci medici, 16 kinetoterapeuţi şi specialişti în electroterapie, termoterapie şi hidroterapie, centrul de recuperare neuromotorie pentru copii de la Gura Ocniței face adevărate minuni pentru micuții care ajung în județul Dâmbovița din toată țara. Mii de copii din România datorează viața armonioasă pe care o au astăzi acestui centru de recuperare. Părinţii şi copiii găsesc aici speranţă şi o vorbă bună, dar și un tratament cu rezultate uluitoare, în ciuda dotărilor care sunt departe de ceea ce ar fi nevoie în anul 2018, din cauza subfinanţării de care suferă domeniul Sănătății.

Unul dintre cei mai străluciţi medici de recuperare din România, Elena Tomşa, reuşeşte să găsească soluţii acolo unde alţii doar ridică din umeri. La Gura Ocniţei au fost vindecați chiar și copiii paraplegici sau cu spino bifida și cei cu afecţiuni neurologice grave. Toți învaţă să meargă, să fie independenţi, să trăiască, în cele din urmă, frumos. “Nu există discriminare, nu există «nu se poate», nu există în niciun caz politica struţului. Aceşti oameni îşi asumă, cu perseverenţă, răbdare şi suflet, fiecare caz în parte. Cea mai mare satisfacţie a lor este recuperarea încă unui copil”, spune Mariana Ionescu, bunica unui copil care s-a recuperat în mod miraculos, în mai puțin de un an, după o afecțiune descoperită la câteva luni după naștere. Micuțul este acum perfect normal și dă semne că se va putea bucura de o constituție atletică, când va mai crește.

Și angajații centrului de la Gura Ocniței suferă din cauza veniturilor diminuate și a lipsurilor, iar uneori medicii și kinetoterapeuții cumpără materiale din banii proprii, dar ascultă în continuare mii de poveşti, empatizează cu părinţii şi oferă şanse pe care alții nu le dau micuților. “Nu de puţine ori, ajung aici micuţi nenorociţi de aşa-zişi specialişti din cele mai cunoscute unităţi medicale private. Părinţii au pierdut deja timp, bani şi resurse sufleteşti. Medicii şi kinetoterapeuţii o iau de la capăt şi, în scurt timp, încep să se vadă rezultatele”, spune unul dintre kinetoterapeuții centrului.

„Îi țin în echipă mai ales

rezultatele excepționale”

Centrul de recuperare de la Gura Ocniței s-a înființat în anul 1959, când România a fost afectată de cea mai gravă epidemie de poliomelită. Profesorul Tudor Ionescu a format primul grup de kinetoterapeuți care au rămas să lucreze în centru și au format noi generații de specialiști. Cei care ajungeau să lucreze în centru se specializau la locul de muncă, fiind selectați de la liceele sanitare. În anii '90, echipa a fost preluată de dr. Elena Tomșa, care a dus mai departe munca de formare a personalului specializat, în trei ani de școală de balneologie. În anul 2011, centrul a trecut în subordinea Spitalului Județean Dâmbovița. Mulți se întreabă ce anume îi ține pe acești specialiști într-o secție de spital județean, cu problemele pe care toate spitalele din România le au. „Îi țin în echipă mai ales rezultatele excepționale pe care le-au obținut, chiar dacă aparatura este învechită, dotările au rămas în urmă, acești oameni au făcut un adevărat hobby din meseria pe care o practică”, explică managerul spitalului județean.  

„Echipa este foarte bună în această secție. Are rezultate recunoscute. Primim permanent telefoane din întreaga ţară, pentru internări. Discut cu părinţii internaţi împreună cu copiii şi sunt cu toţii foarte mulţumiţi de serviciile medicale pe care le primesc. Din păcate, dotările nu sunt la standardele pe care ni le dorim, din cauza lipsei resurselor financiare”

dr. Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului Judeţean Târgovişte

Afecţiunile tratate cu succes

Până în prezent, la Centrul de recuperare de la Gura Ocniței s-au tratat cu succes afecțiuni grave, precum sechele după leziuni de neuron motor central; Sechele după leziuni ale unităţii motorii; Leziuni ale nervilor, rădăcinilor şi plexurilor nervoase. De asemenea, leziuni medulare, precum poliomielite, mielomeningocelul operat, leziuni traumatice; Afecţiuni musculare şi neuro-musculare; Malformaţii şi deformaţii congenitale ale sistemului osteoarticular şi ale muşchilor. Tot aici s-au recuperat copii cu sechele după leziuni traumatice cranio-cerebrale. Și copiii cu cromozomiale (sindrom Down, sindrom Cri-Du-Chat etc) au aici o șansă. Se recuperează întârzierile în dezvoltarea fizică şi psihică ce sunt cauzate de malnutriţie proteino-calorică şi alte carenţe nutriţionale, dar și copiii cu sechele cauzate de rahitism, cu modificări osoase, articulare şi musculare.

×
Subiecte în articol: clinica copii gura ocnitei