x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social MNAR, redeschis la aniversarea a 70 de ani de la inaugurare

MNAR, redeschis la aniversarea a 70 de ani de la inaugurare

de Monica Cosac    |    21 Mai 2020   •   10:46
MNAR, redeschis la aniversarea a 70 de ani de la inaugurare
Sursa foto: Lucian Alecu

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) este unul dintre primele muzee din Capitală care și-au reluat activitatea, într-o zi cu semnificație istorică pentru instituție: în urmă cu 70 de ani, pe 20 mai 1950, MNAR era inaugurat, prin deschiderea Galeriei Naționale. „Muzeele satelit Theodor Pallady și K.H. Zambaccian rămân momentan închise pentru public”, au anunțat reprezentanții MNAR.


 

Muzeul Național de Artă al României a luat ființă sub semnul Legii 803/1946, privind organizarea Muzeelor Naționale, care introducea ideea înființării unui conglomerat muzeal – Muzeul Național de Artă și Arheologie. În 1948, printr-o decizie a Consiliului de Miniștri, Palatul Regal a fost repartizat Ministerului Artelor și Informațiilor, pentru organizarea Muzeului de Artă al RPR. Pentru câțiva ani, acesta a împărțit clădirea cu Consiliul de Miniștri, care a dispus de sălile din corpul central.

„Prima galerie deschisă – la 20 mai 1950, în cadrul noului Muzeu de Artă al RPR (în corpul central al palatului, în spațiile istorice), a fost Galeria Națională. Aceasta, conform unui articol din 1964 semnat de pictorul M.H.Maxy, primul director al instituției, prezenta în acel moment doar opere de artă modernă și contemporană: «de la finele secolului al XVIII-lea până în zilele noastre». Galeria de artă apuseană și cea de artă rusă și sovietică vor fi deschise în 1951. Odată cu acestea se deschidea și Galeria de artă orientală și extrem-orientală, singura de acest gen din țară. La câțiva ani se va inaugura și Galeria de artă feudală românească, care întregea astfel Galeria Națională”, se arată pe pagina de Facebook a instituției. În 1962, galeriile Muzeului de Artă al RPR au fost mutate în corpul Știrbey al Palatului, ca urmare a extinderii în corpul central a Consiliului de Stat al RPR.


 

Programul temporar de funcționare a instituției va fi de miercuri până duminică între orele 11:00-17:00.

Printre măsurile care trebuie luate de către muzee pentru protecția vizitatorilor și a angajaților, se numără:

- Accesul în galeriile permanente se face prin cele două porți principale, folosind fluxuri separate pe sensul de intrare și ieșire, iar la Muzeul Colecțiilor de Artă accesul se face prin corpul B, iar ieșirea prin corpul A. Traseele de intrare/ ieșire din muzeu vor fi semnalizate cu săgeți.

- Zonă de dezinfectare pentru vizitatori, la intrarea în muzeu.

- Vizitatorii nu pot forma grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția familiilor care au doi sau mai mulți copii.

- Masca purtată peste nas și gură este obligatorie atât pentru vizitatori, cât și pentru personalul muzeului, iar vizitatorilor li se va verifica și temperatura.

- Pe perioada pandemiei nu se organizează vernisaje, tururi ghidate și programe educative.

 

 

Foto Lucian Alecu Jurnalul

×