x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Muzeul Naţional Brukenthal: din tablou, în farfurie

0
Autor: L.Budin 03 Iun 2020 - 10:54
Muzeul Naţional Brukenthal: din tablou, în farfurie Adrian Luca
Vezi galeria foto

Un proiect inedit al Muzeului Naţional Brukenthal, care asociază arta contemporană cu creaţia culinară, este pe cale de-a fi finalizat zilele acestea. „Brukenthal contemporan: culoare și gust” face parte dintr-o serie începută acum doi ani şi îi provoacă pe experţii gastronomi să recreeze operele pictate în farfurie – şi în pahar.

 

 

În urmă cu doi ani, Muzeul Naţional Brukenthal a început o serie de proiecte privind istoria culinară din zona Transilvaniei, confinanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. „Ne-am gândit să arătăm publicului care este specificul bucătăriei medievale sau al celei din baroc”, explică dr. Dana Roxana Hrib, director general adjunct al instituţiei mai sus-menţionate. „Am încercat să ilustrăm aceasta cu obiecte, cu vechi cărţi de bucate, cu naturi statice de epocă din colecţiile noastre – inclusiv prin experienţe culinare”.

Pentru perioada contemporană însă, cei de la Brukenthal şi-au propus să schimbe un pic abordarea. Adică, să nu mai arate cum mâncarea e reprezentantă în pictură, ci cum pictura însăşi devine sursă de inspiraţie pentru ceea ce se serveşte în farfurie sau în pahar.

 

 

Sub semnul pandemiei

Echipa de proiect, din care face parte şi Dana Roxana Hrib, a selectat 18 lucrări realizate de un pictor-grafician originar din Sibiu, Peter Connerth – compoziţii cu „structuri cromatice complexe, cu nuanțe multiple, (...) angajate în armonii și contraste puternice”, după cum se menţionează în catalogul expoziţiei. Trebuie spus că pictorul trăieşte în Elveţia, a plecat din ţară prin anii ’60: cu ocazia celor două expoziţii realizate la Sibiu, după revoluţie, a donat muzeului un fond substanţial de lucrări, în valoare de circa 400.000 de franci elveţieni.

Lucrările alese urmau să fie sursă de inspiraţie pentru chefii din oraş: ei trebuiau să recreeze, folosind ingredientele specifice bucătăriei locale, contrastele, liniile, formele, texturile de pe pânză. S-a decretat însă starea de urgenţă, din cauza pandemiei, iar muzeele şi restaurantele s-au închis.

 

Provocare pentru gastronomi

 

Experimentul a continuat totuşi, cu succes, datorită unor experţi în gastronomie de pe mapamond, la care au apelat sibienii. Chefi şi mixologişti din Austria, Irlanda, Malta, Libia, România, Slovacia şi Ungaria, 15 la număr, au acceptat provocarea: au primit picturile lui Connerth şi le-au transpus în combinaţii culinare inovatoare şi în cocteiluri apetisante.

Fotografiile şi explicaţiile de rigoare sunt expuse online, pe site-ul muzeului. Pentru că starea de relaxare institutiă recent o permite, restaurantul-bistro Jules, din oraş, va crea meniul contemporan inspirat de lucrările lui Connerth. „Vom organiza un concurs, îl vom anunţa pe pagina noastră de Facebook, iar câştigătorii vor primi creaţiile culinare în cauză”, spune Dana Roxana Hrib.

 

Urmează bucătăria de criză

 

Experimentele culinare de la Muzeul Naţional Brukenthal nu se termină însă aici. După opulenţa meselor din baroc, după explozia de culoare din contemporan, urmează un proiect care schimbă cu totul abordarea: se referă la mâncarea şi la bucătăria în situaţii de criză. „Suntem în perioada de documentare”, spune Dana Roxana Hrib. „O să avem în vedere reţetele folosite în război, mâncărurile ieftine, dar nutritive, preparatele care pot fi păstrate un timp îndelungat. Va fi un proiect altfel decât celelalte. Lăsăm la o parte mesele abundente şi arătăm ce înseamnă, în situaţii limită, foamea şi cumpătarea”.

 

 

În catalogul expoziţiei online se dau şi reţetele preparatelor inspirate de pânzele contemporane. Spre exemplu, salata de sfeclă, pentru care e nevoie de o sfeclă curățată și tăiată Julien, un morcov mare, curățat și tăiat Julien, 5 g semințe chimen prăjit, o portocală curățată de coajă și tăiată în bucățele. Pentru dressing, se folosesc 20 ml suc de portocală, 20 ml ulei de rapiță, sare și piper după gust.

 

Fotografii din expoziţie vor fi expuse în Piaţa Mare din Sibiu.  

 

 

 

 


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 




Austria: „Turcia nu mai este un partener de încredere al Europei"

Austria: „Turcia nu mai este un partener de încredere al Europei"
Uniunea Europeană nu trebuie să tolereze "provocările" Administraţiei Recep Erdogan, afirmă ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, condamnând transformarea în moschee a fostei Catedrale ortodoxe "S...

Austria: „Turcia nu mai este un partener de încredere al Europei"

Austria: „Turcia nu mai este un partener de încredere al Europei"
Uniunea Europeană nu trebuie să tolereze "provocările" Administraţiei Recep Erdogan, afirmă ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, condamnând transformarea în moschee a fostei Catedrale ortodoxe "S...

PLUS atacă Guvernul Orban

PLUS atacă Guvernul Orban
Liderul PLUS Vlad Voiculescu susține că România a înregistrat, săptămâna trecută. un record "trist" al pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, iar "situaţia pare că este aproape scăpată de sub...

Prognoza METEO pentru 14, 15, 16 și 17 iulie: Cer noros

Prognoza METEO pentru 14, 15, 16 și 17 iulie: Cer noros
Vremea va fi rãcoroasã în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate dupã-amiaza în zona de munte, unde local vor fi averse şi descãrcãri electrice. Vântul va avea unele...

Vacanță stricată în Grecia pentru un grup de români. Au fost plasați în izolare, după ce două persoane au fost confirmate pozitiv cu Covid-19

Vacanță stricată în Grecia pentru un grup de români. Au fost plasați în izolare, după ce două persoane au fost confirmate pozitiv cu Covid-19
Doi turiști români aflați în Insula Evia din Grecia și un cetățean român aflat în Salonic au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19, precizează MAE. Grupul din care fac parte cei doi români...

Arafat: Pacient externat la cerere cu simptome ușoare, acum este cu oxigenare 70% și dispnee

Arafat: Pacient externat la cerere cu simptome ușoare, acum este cu oxigenare 70% și dispnee
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit, luni, despre cazul unui pacient care s-a externat la cerere, în urmă cu o săptămână, pentru că avea simptome ușoare, iar acum...

Lovitură pentru Traian Băsescu. Plângere penală împotriva fostului președinte, pentru fals în declarații și înșelăciune

Lovitură pentru Traian Băsescu. Plângere penală împotriva fostului președinte, pentru fals în declarații și înșelăciune
Pentru că a declarat de mai multe ori pe proprie răspundere că nu a fost colaborator al Securității, Traian Băsescu are acum o nouă plângere penală pe numele său. Grupul de Investigații Politice a formulat ...

Raed Arafat: „Dacă situația se agravează (...) este posibil ca anumite zone să ajungă să fie izolate”

Raed Arafat: „Dacă situația se agravează (...) este posibil ca anumite zone să ajungă să fie izolate”
Secretarul de stat Raed Arafat atrage atenția că dacă se păstrează actualul trend de infectări există pericolul să se revină la restricții. "Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții....

Centrele unde se fac testele pentru Grecia

Centrele unde se fac testele pentru Grecia
Ministerul Sănătății a publicat, ieri, lista centrelor unde românii care vor să mergă în Grecia se pot testa pentru coronavirus. Este vorba de 113 centre din toată țara, atât unități medicale de stat, cât...

USR, apel la partidele parlamentare pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”

USR, apel la partidele parlamentare pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”
USR face un apel către toate partidele parlamentare să voteze inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”. Aceasta este susținută de peste un milion de români. Potrivit unui comunicat al...

MJ: Marcel Ciolacu face afirmații false. Proiectul privind carantina a fost avizat de Ministerul Justiției

MJ:  Marcel Ciolacu face afirmații false. Proiectul privind carantina a fost avizat de Ministerul Justiției
Proiectul de lege ce vizează carantina și izolarea a fost avizat favorabil de către Ministerul Justiției (MJ), transmite, luni, MJ, care cataloghează afirmațiile liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, drept...

Raport ONU: Aproape 690 de milioane de persoane din întreaga lume au suferit de foame în 2019

Raport ONU: Aproape 690 de milioane de persoane din întreaga lume au suferit de foame în 2019
Aproape 690 de milioane de persoane din întreaga lume au fodt afectate de foamete anul trecut. Creșterea e cu 10 milioane față de anul precedent. Potrivit raportului „Starea securităţii alimentare şi a...

Firea propune noi reguli pentru terasele din Centrul Vechi, după numărul mare de cazuri de COVID-19

Firea propune noi reguli pentru terasele din Centrul Vechi, după numărul mare de cazuri de COVID-19
Primăria Capitalei propune noi reguli pentru proprietarii de terase din Centrul Vechi. Potrivit inițiativei care va fi discutată în şedinţa de săptămâna aceasta, în primul rând terasele trebuie delimitate...

Cinci paturi ATI de 60.000 de lei, donate Spitalului din Miercurea Ciuc

Cinci paturi ATI de 60.000 de lei, donate Spitalului din Miercurea Ciuc
Cinci paturi ATI au fost predate luni Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, acestea fiind cumpărate în urma unei acțiuni de strângere de fonduri. Valoarea donației este de 61.300 de lei. Managerul...

Plajele sălbatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării, pline de turiști

Plajele sălbatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării, pline de turiști
Plajele sălbatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au fost pline de turişti și în ultimul weekend. Numai duminică numărul turiștilor pe plaja Vadu a ajuns la 12.000. Conform Administrației...
Serviciul de email marketing furnizat de