x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Muzeul Naţional Brukenthal: din tablou, în farfurie

Muzeul Naţional Brukenthal: din tablou, în farfurie

de L.Budin    |    03 Iun 2020   •   10:54
Muzeul Naţional Brukenthal: din tablou, în farfurie
Sursa foto: Adrian Luca

Un proiect inedit al Muzeului Naţional Brukenthal, care asociază arta contemporană cu creaţia culinară, este pe cale de-a fi finalizat zilele acestea. „Brukenthal contemporan: culoare și gust” face parte dintr-o serie începută acum doi ani şi îi provoacă pe experţii gastronomi să recreeze operele pictate în farfurie – şi în pahar.

 

 

În urmă cu doi ani, Muzeul Naţional Brukenthal a început o serie de proiecte privind istoria culinară din zona Transilvaniei, confinanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. „Ne-am gândit să arătăm publicului care este specificul bucătăriei medievale sau al celei din baroc”, explică dr. Dana Roxana Hrib, director general adjunct al instituţiei mai sus-menţionate. „Am încercat să ilustrăm aceasta cu obiecte, cu vechi cărţi de bucate, cu naturi statice de epocă din colecţiile noastre – inclusiv prin experienţe culinare”.

Pentru perioada contemporană însă, cei de la Brukenthal şi-au propus să schimbe un pic abordarea. Adică, să nu mai arate cum mâncarea e reprezentantă în pictură, ci cum pictura însăşi devine sursă de inspiraţie pentru ceea ce se serveşte în farfurie sau în pahar.

 

 

Sub semnul pandemiei

Echipa de proiect, din care face parte şi Dana Roxana Hrib, a selectat 18 lucrări realizate de un pictor-grafician originar din Sibiu, Peter Connerth – compoziţii cu „structuri cromatice complexe, cu nuanțe multiple, (...) angajate în armonii și contraste puternice”, după cum se menţionează în catalogul expoziţiei. Trebuie spus că pictorul trăieşte în Elveţia, a plecat din ţară prin anii ’60: cu ocazia celor două expoziţii realizate la Sibiu, după revoluţie, a donat muzeului un fond substanţial de lucrări, în valoare de circa 400.000 de franci elveţieni.

Lucrările alese urmau să fie sursă de inspiraţie pentru chefii din oraş: ei trebuiau să recreeze, folosind ingredientele specifice bucătăriei locale, contrastele, liniile, formele, texturile de pe pânză. S-a decretat însă starea de urgenţă, din cauza pandemiei, iar muzeele şi restaurantele s-au închis.

 

Provocare pentru gastronomi

 

Experimentul a continuat totuşi, cu succes, datorită unor experţi în gastronomie de pe mapamond, la care au apelat sibienii. Chefi şi mixologişti din Austria, Irlanda, Malta, Libia, România, Slovacia şi Ungaria, 15 la număr, au acceptat provocarea: au primit picturile lui Connerth şi le-au transpus în combinaţii culinare inovatoare şi în cocteiluri apetisante.

Fotografiile şi explicaţiile de rigoare sunt expuse online, pe site-ul muzeului. Pentru că starea de relaxare institutiă recent o permite, restaurantul-bistro Jules, din oraş, va crea meniul contemporan inspirat de lucrările lui Connerth. „Vom organiza un concurs, îl vom anunţa pe pagina noastră de Facebook, iar câştigătorii vor primi creaţiile culinare în cauză”, spune Dana Roxana Hrib.

 

Urmează bucătăria de criză

 

Experimentele culinare de la Muzeul Naţional Brukenthal nu se termină însă aici. După opulenţa meselor din baroc, după explozia de culoare din contemporan, urmează un proiect care schimbă cu totul abordarea: se referă la mâncarea şi la bucătăria în situaţii de criză. „Suntem în perioada de documentare”, spune Dana Roxana Hrib. „O să avem în vedere reţetele folosite în război, mâncărurile ieftine, dar nutritive, preparatele care pot fi păstrate un timp îndelungat. Va fi un proiect altfel decât celelalte. Lăsăm la o parte mesele abundente şi arătăm ce înseamnă, în situaţii limită, foamea şi cumpătarea”.

 

 

În catalogul expoziţiei online se dau şi reţetele preparatelor inspirate de pânzele contemporane. Spre exemplu, salata de sfeclă, pentru care e nevoie de o sfeclă curățată și tăiată Julien, un morcov mare, curățat și tăiat Julien, 5 g semințe chimen prăjit, o portocală curățată de coajă și tăiată în bucățele. Pentru dressing, se folosesc 20 ml suc de portocală, 20 ml ulei de rapiță, sare și piper după gust.

 

Fotografii din expoziţie vor fi expuse în Piaţa Mare din Sibiu.  

 

 

 

 

×