x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Nebunie curată în azile. Medicamente anti-furie tăiate de pe lista compensatelor

Nebunie curată în azile. Medicamente anti-furie tăiate de pe lista compensatelor

de Mariana Zaharia    |    19 Apr 2018   •   13:08
Nebunie curată în azile. Medicamente anti-furie tăiate de pe lista compensatelor
Sursa foto: Purestock/Getty Images/Purestock

Este jale la azilele din țară care au în îngrjire persoane cu probleme psihice după ce Ministerul Sănătății a tăiat mai multe medicamente de pe lista celor compensate. Este vorba despre pastile cunoscute și folosite pentru majoritatea pacienților care le primeau gratuit până acum. Puși în fața faptului împlinit, mulți directori de centre s-au văzut nevoiți să le ceară aparținătorilor să cumpere medicamentele, iar în cazul bolnavilor pe care nu îi caută nimeni au făcut chetă și le-au luat din banii angajaților. Au ales asta ca să se poată apăra pentru că este vorba de pacienți care, fără tratament, devin violenți.

Medicamentele sunt și cu 50 la sută mai scumpe

Medicamentele au fost scoase de pe lista celor compensate la începutul acestei luni și toți medicii de familie au anunțat că nu mai pot parafa rețete gratuite care să le conțină. Folosite în tratarea afecțiunilor psihice, Diazepamul sau Carbamazepina, mai pot fi cumpărate doar la preț întreg. Creșterile sunt între 10 și 70 de lei, în funcție de medicament. Astfel, pastile care până acum costau 20 de lei, au ajuns să coste chiar și 90 de lei, iar diferența trebuie suportată de undeva. Directorul unei centru pentru îngrijirea persoanelor cu probleme psihice din Argeș ne-a mărturisit că măsura i-a surprins atât de mult încât au fost nevoiți să găsească soluții de moment. Pentru cei care sunt căutați de rude, aparținătorii au fost puși să plătească tratamentul. „Acolo  unde nu am avut cui, am cumpărat noi, dar nu la toți. Sincer vă spun că i-am ales pe cei violenți, cei care dacă nu își primesc tratamentul, nu ne mai înțelegem cu ei și avem multe cazuri așa. Sunt imprevizibili așa că am pus noi, angajații, bani și am luat la preț întreg. Mai sunt situații în care aveam rețete compensate pe două luni și avem încă pastile, dar sunt puține”, a povestit directorul.

În mod normal, tratamentul va trebui suportat din fondurile instituției care găzduiește bolnavul numai că un medicament mai scump înseamnă bani tăiați din altă parte. De unde, nu s-a stabilit încă. Toți vor merge, pentru moment, așa cum pot. Direcția de Asistență Socială Argeș a fost asaltată de telefoane de la centrele de îngijiri după această măsură. “M-au sunat directorii din tot județul. Deocamdată, plătim din ce avem și vom vedea la rectificarea bugetară. Tratamentul este primordial”, a spus directorul instituției, Adrian Macovei.

Înlocuitorii, factor de risc

Medicamentele care nu mai pot eliberate compensat conform deciziei Ministerului Sănătății sunt: Romparkin, Carbamazepină, Depakine Chrono, Diazepam, Rivotril, Tiapridal, Pramistar. Pentru o parte dintre acestea există înlocuitori, dar folosirea lor nu garantează efectul. Psihiatrii spun că doar Casa de Asigurări de Sănătate poate face ceva în acest caz. Lista medicamentelor compensate este cuprinsă într-o decizie a Guvernului dată în 2008, iar o ordonanță intrată în vigoare la 1 martie 2018 schimbă împărțirea medicamentelor. Doctorii spun că, la ora actuală, situația este neclară și că ar fi nevoie să se intervină pentru o corelare a celor două acte normative.

×
Subiecte în articol: medicamente taiate azile