x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Nevoia de sânge, dublă față de colectare

Nevoia de sânge, dublă față de colectare

de Monica Cosac    |    15 Mai 2019   •   08:46
Nevoia de sânge, dublă față de colectare

România se situează pe ultimele locuri la numărul de donatori de sânge în Europa: doar 1,7% dintre români donează sânge, de aproape10 ori mai puțin decât danezii, de 9 ori mai puțin decât britanicii și de 7 ori mai puțin decât olandezii.

În contextul nevoii tot mai acute de sânge, ieri, a fost lansată campania „România are sânge de rocker”, menită să crească numărul donatorilor. Timp de o lună, cinci trupe de rock autohtone - Vița de Vie, COMA, Byron, Trooper și Nightlosers - vor lansa cover-uri rock ale unora dintre cele mai cunoscute șlagăre românești. Primul cover lansat în cadrul campaniei „România are sânge de rocker” va fi interpretat de formația Trooper după melodia „Fotoliul din odaie” a Mirabelei Dauer. Cover-urile interpretate de toate celelalte formații vor fi lansate pe măsură ce va crește numărul de descărcări ale aplicației Donorium. „Donând, orice rocker poate transforma o melodie clasică în versiunea ei rock și poate transfera oricărui român din mândria de a fi rocker. Cred că acesta e doar primul pas către solidaritate, responsabilitate și empatie”, spune Răvan Exarhu, iniţiatorul campaniei.   „Oamenii donează sânge atunci când le este declanșat un resort interior. Ne dorim ca pasiunea pentru muzica și cultura rock să fie acest resort emoțional”, a declarat Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Medicii spun că ţara noastră se confruntă cu o scădere dramatică a numărului de donatori de sânge. În București, spre exemplu, în 2019 avem cu 1.100 de donatori de sânge mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. (Monica Cosac)

1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie de sânge, însă multe intervenții chirurgicale ajung să fie amânate din cauza deficitului de sânge.

 

 

×
Subiecte în articol: donare sange