x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Norme de funcționare pentru dentiști, publicate gata expirate

Norme de funcționare pentru dentiști, publicate gata expirate

de Mariana Zaharia    |    18 Mai 2020   •   11:03
Norme de funcționare pentru dentiști, publicate gata expirate

Normele de lucru pentru medicii stomatologi în condițiile stării de urgență au apărut cu o săptămână înainte ca România să iasă din această situație. Abia pe data de 8 mai au fost publicate în Monitorul Oficial, iar dentiștii au aflat după aproape două luni că mulți dintre ei s-ar fi încadrat în acele condiții și ar fi putut să lucreze în tot acest timp. Zeci de stomatologi din țară spun că intenționează să dea statul în judecată. Totodată, pentru perioada care va urma, medicii dentiști cer ca serviciile stomatologice să fie incluse în asigurarea de sănătate.

 

În Ordonanța Militară nr. 2, din data de 21 martie, scria negru pe alb că este suspendată temporar activitatea cabinetelor stomatologice și pot fi lucrate doar urgențele. La acel moment, cei mai mulți stomatologi au pus lacăt pe cabinet, crezând că așa vor fi în legalitate. Au cerut șomaj tehnic și au încercat să trăiască din banii primiți de la stat, în timp ce pacienții au rămas cu lucrările dentare neterminate, pentru că nu au mai avut acces la medicii lor. Practic, a fost permis să se lucreze doar marile urgențe, în spitale publice și la câteva cabinete private care au avut acordul direcțiilor de sănătate publică.

Cei mai mulți doctori nu au cerut însă această avizare DSP, deoarece au așteptat normele de funcționare pentru efectuarea intervențiilor stomatologice de urgență și măsurile de prevenție necesare în această perioadă. Doar că ele au apărut prea târziu.

 

Cei mai expuși la virus

Reprezentantul Colegiului Medicilor Dentiști din județul Argeș, Dragoș Stanciu, cel care ar fi trebuit să îi reprezinte pe stomatologi în relația cu autoritățile, spune acum că cei mai mulți colegi de-ai săi nu au de ce să fie revoltați și că, practic, ei au fost protejați prin faptul că au stat acasă.

„Nu știu de ce au apărut normele așa târziu, probabil că nu au avut timp să le publice. Asta e! Medicii trebuie să înțeleagă că a fost mai bine așa. Stați să vedeți acum, după 15 mai, sunt convins că vor fi stomatologi care vor fi infectați, pentru că suntem cei mai expuși. Nici infecționiștii nu lucrează precum noi, direct la sursa de infecție”, spune Dragoș Stanciu.

 

Serviciile stomatologice ar trebui decontate

Pentru ceea ce s-a întâmplat în aceste două luni, doctorii vor să meargă în instanță, pentru ca judecătorii să decidă dacă au fost nedreptățiți sau nu. Însă, până atunci, cer răspunsuri concrete pentru ceea ce va urma. Adică, să li se spună în detaliu ce substanțe dezinfectante trebuie să folosească, dar și ce aparate. Cât despre prețurile care vor crește odată cu măsurile suplimentare de protecție din cabinete și cheltuielile care vin la pachet cu acestea, stomatologii au o soluție:

„Nu poți pune în spatele pacienților toate cheltuielile pentru echipamente. În același timp, vrem să îi protejăm și să fim protejați. Așadar, o soluție ar fi ca serviciile stomatologice să fie incluse în asigurarea de sănătate. Este nevoie de o decizie urgentă în acest sens, pentru că, altfel, nu știu cum se va putea lucra. Pacienții cabinetelor stomatologice private nu sunt doar milionarii, ci și oamenii de nivel mediu”, spune medicul stomatolog piteștean Eny Pavel.

 

Stomatologii atrag atenția autorităților și că există un blocaj pe piață legat de măști și dezinfectanți. Unele se găsesc la prețuri și de zece ori mai mari decât înainte, iar altele nu sunt pe stoc. În aceste condiții, multe cabinete vor rămâne închise chiar și după încheierea stării de urgență.

 

„În condițiile în care România stă prost în statisticile europene în ceea ce privește sănătatea orală, dacă mai trebuie să plătească și sume enorme la dentist, unde vom ajunge?”

Eny Pavel, stomatolog

×