x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Nu le dau salarii, nu avem primărie. Greva administrației

Nu le dau salarii, nu avem primărie. Greva administrației

de Diana Scarlat    |    12 Iul 2016   •   10:00
Nu le dau salarii, nu avem primărie. Greva administrației
Sursa foto: Adrian Manolache

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) a declanșat astăzi greva generală de o zi, în primăriile și consiliile județene din întreaga țară. Celor peste 29.000 de membri ai federației – reprezentând o treime din totalul salariaților din Administrația Locală - li se vor alătura și alți angajați. Nemulțumirile protestatarilor sunt legate în special de nivelul de salarizare, care a rămas aproape de venitul minim pe economie.

„Suntem 29.400 de membri, iar în grevă vor intra în jur de 30.000 de salariați din întreaga țară, prin solidaritate. Este o procedură legală. Au dreptul să intre în grevă pe durata unei zile. Noi am făcut un apel către toate federațiile din administrația publică, să se alăture protestului, dar unii ne-au transmis că ei consideră inoportuna acțiunea noastră”, declară Bogdan Șchiop, secretar general FNSA.

Totuși, chiar și sindicate care nu organizează grevă ne-au transmis că membrii lor pot participa la protestul de astăzi. „Dacă pe plan local se organizează acțiuni sindicale, nu este nicio problemă să ne solidarizăm. Susținem orice acțiune sindicală, pentru că orice este în favoarea drepturilor oamenilor trebuie susținut. Noi, însă, nu declanșăm greva. Procedura pentru declanșarea grevei generale este destul de complicată, iar zilele de încetare a activității nu sunt incluse la plată”, explică Ștefan Teoroc, liderul Publisind, membru al Blocului Național Sindical (BNS). „Absolut toți membrii noștri din Administrația Publică se vor alătura protestului, prin sindicatul Forța Legii. Solicitarea aceasta de majorare a veniturilor foarte mici ale angajaților din sistem există de când era doamna Rovana Plumb ministrul Muncii”, spune și Ion Popescu, președintele confederației sindicale Meridian.

Sindicaliștii FNSA au declarat că de pe 19 iulie se va declanșa greva generală pe termen nelimitat, dacă nu se vor găsi soluții la revendicările lor nici după greva de astăzi.

Agenția Funcționarilor nu știe câți funcționari sunt

Ministrul Muncii a comunicat recent că nu cunoaște numărul total de salariați din sistemul de Administrație Publică, deși orice instituție depune lunar o situație cu salariații și veniturile, date care trebuie să fie doar centralizate. Mai există și o Agenție Națională a Funcționarilor Publici, o instituție în subordinea Guvernului, ai cărei angajați sunt plătiți foarte bine și au inclusiv spor de dispozitiv, pentru a centraliza aceste date. „Nici ei nu știu câți angajați sunt. Din datele centralizate de noi reiese că sunt circa 90.000 de salariați în Administrația Publică Locală. Am solicitat și la INS datele, dar nici dânșii nu știu. În total, pe tot sectorul sunt circa 420.000 de angajați, inclusiv cu Poliție, Armată, Justiție și Administrație Centrală. Așa se explică de ce salariul mediu pe Administrație este de peste 2.000 de lei. În administrația locală, peste 50% dintre angajați au salariul minim pe economie sau chiar sub acest venit minim”, mai spune secretarul general FNSA.

Banii doar pentru instituțiile centrale

În timp ce angajații din Administrația Publică Centrală au primit majorări salariale substanțiale, după intrarea în vigoare a ordonanței 20/2016, colegii lor din administrația locală au rămas cu veniturile lunare aproape la același nivel, doar pentru că ordonanța prevede creșterea salarială la nivel de unitate și nu de ramură. Sindicaliștii spun că discriminările de acest fel sunt încurajate de Guvern, pentru că la fiecare încercare de a se soluționa problema salariilor bugetarilor, banii se dau doar pentru cei care sunt angajați în ministere sau alte instituții centrale, aceștia reprezentând o treime din totalul angajaților, care primesc două treimi din bugetul de salarii pentru sectorul Administrației Publice. Cu greva de astăzi se poate solidariza orice angajat din administrația locală.

Și celelalte confederații sinidcale pregătesc proteste, după ce nu au primit niciun răspuns din partea Guvernului sau a Președintelui României. BNS își va stabili, până la finalul lunii august, un calendar de proteste de stradă și greve.

„Cu excepția instituțiilor în care nu avem sindicat, precum Craiova, Baia Mare, Târgu Mureş sau alte câteva, în rest avem semnale din toate primăriile şi consiliile județene din țară că angajații intră în grevă generală", spune Valer Suciu, preşedintele FNSA.

×
Subiecte în articol: greva administratie primarii primari