x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Nu plătești întreținerea, pierzi și mașina! Art. 666

Nu plătești întreținerea, pierzi și mașina! Art. 666

de Mariana Zaharia    |    17 Iul 2019   •   10:19
Nu plătești întreținerea, pierzi și mașina! Art. 666

2.150 de piteșteni vor fi executați silit pentru datoriile pe care le au la firma furnizoare de căldură și apă caldă în oraș. Cei care nu au nici acum suma, vor rămâne fără bunuri, anunță firma, iar primul care a plătit în acest fel este un bărbat rămas fără autoturism. Sechestrul pe mașină a fost pus la o zi după ce i-a expirat termenul de plată a debitului, iar acum cei de la societate au cerut ajutorul poliției ca să urmărească autoturismul în trafic și să îl oprească. Datoriile piteștenilor pentru căldură și apă caldă se ridică la aproape 1.300.000 de lei, adică aproximativ 280.000 de euro.  

 

Dosarele care îi lasă pe piteștenii datornici fără bunuri au început să fie adunate acum doi ani. De atât timp a fost nevoie pentru ca reprezentanții societății furnizoare de căldură și apă caldă să adune hârtii pe care să le depună la instanță și să se ajungă apoi la o decizie definitivă.

Este pentru prima dată când furnizorii de astfel de servicii au acces la baza de date în care sunt trecute bunurile persoanelor și pot pune sechestru pe mașini sau imobile, pentru că li se permite acum prin lege. Normele Legii 225, cea a serviciilor de utilitate publică, spun că factura are titlu executoriu. În tot acest timp, cei de la firmă afirmă că au trimis mai multe somații către asociațiile cu datorii, dar oamenii au început să apară și să întrebe ce se întâmplă abia când au primit hârtiile de la executor. Adică, atunci când le-au văzut pe cele scrise direct pe numele lor și nu pe al asociației de locatari.

Administratori cu dosare pentru delapidare

Mulți susțin că le-au dat banii administratorilor și că nu își explică cum de au ajuns în această situație.

„Foarte mulți piteșteni au venit la noi în această situație, pentru că noi executăm persoanele. Spun că au plătit și că administratorii au furat banii, iar asta au declarat și la Poliție. Sunt şase administratori cu plângeri penale pentru delapidare și, pentru asociațiile conduse de ei, le-am confirmat organelor de anchetă că banii nu au ajuns la noi”, ne-a declarat Viorel Deonise, purtătorul de cuvânt al societății furnizoare de apă caldă și căldură.

Ancheta a fost confirmată și de către reprezentanții Poliției Argeș. „În prezent, se fac cercetări ale mai multor secții de poliție din Pitești sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare. Urmează ca totul să urmeze cursul legal și, după finalizare, dosarele să fie trimise pentru rezoluție unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești”, a declarat Florin Popa, purtătorul de cuvânt al Poliției Argeș.

85% din facturi, încasate după demararea executărilor

La sfârșitul lunii iunie, societatea avea de adunat din datorii 2.365.733 de lei, iar două săptămâni mai târziu, pe 15 iulie, situația arată cu un milion de lei în minus. “Urmare a demersurilor făcute privind recuperarea creanțelor, s-a ajuns la un grad de încasare de 85 la sută din facturile curente. Judecătoria Pitești, în baza Articolului 666, Cod de procedură civilă, a dispus încuviințarea executării silite, fiind declanșată urmărirea silită împotriva unor debitori pentru recuperarea creanțelor datorate, prin toate modalitățile prevăzute de lege, succesiv ori simultan”, a mai spus Viorel Deonise.

„Persoana căreia i s-a pus sechestru pe autoturism va fi oprită în trafic de agenții de poliție oriunde s-ar afla și, astfel, va fi aplicat sigiliul, iar firma își va recupera banii prin scoaterea la licitație”, a precizat Viorel Deonise

 

 

×