x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Numărul îmbolnăvirilor de rujeolă, în creştere

Numărul îmbolnăvirilor de rujeolă, în creştere

de Monica Cosac    |    05 Ian 2017   •   16:32
Numărul îmbolnăvirilor de rujeolă, în creştere
Sursa foto: Gajus/Getty Images/iStockphoto

Valul de îmbolnăviri cu rujeolă ar putea creşte în următoarea perioadă, în judeţul Timiş, avertizează medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara după ce doar în primele trei zile ale acestui an au fost deja internaţi 30 de copii cu aceas­tă boală, un număr semnificativ mai mare comparativ cu luna trecută. Îngrijorător este că cel mai mic dintre pacienţi are doar şase săptămâni.

„În anul 2016 am avut 364 de internări cu diagnosticul de rujeolă, dintre care în luna decem­brie au fost 124 de cazuri. La ora actuală avem 30 de pacienţi internaţi cu suspiciune de rujeolă, sunt cazuri noi, internate în anul nou. Au crescut mult în luna decembrie. Încă nu ştim care va fi evoluţia, trendul este ridicat”, spune dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit medicului, copiii inter­naţi în spitalul timişorean au vârste cuprinse între şase săptămâni şi 10 ani. Deşi prima doză de vaccin împotriva rujeolei se face la vârsta de nouă luni, nou-născutul s-a contaminat de la mama sa, care nu fusese vaccinată. În mod normal, până la vârsta de şase luni, copilul are imunitatea de la mamă, dacă aceasta a fost bolnavă în copilărie sau dacă a fost vaccinată, a mai explicat medicul. Printre compli­caţiile foarte severe care pot să apară din cauza virusului rujeolei se numără: encefalita, pneumonii cu supra-infecţii bacteriene, otite, angine bacteriene.

Pentru a limita extinderea epidemiei de rujeolă, la mijlocul lunii decembrie 2016, Ministerul Sănătăţii a schimbat protocolul, coborând vârsta de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR (Rujeolă - Oreion- Rubeolă) la 9 luni, faţă de 12 luni, cum era până acum.

La finalul anului trecut, doi copii din Timiș au murit în urma complicațiilor apărute pe fondul rujeolei. Potrivit ultimului bilanţ, la nivel național, statisticile indicau un număr de 1.969 de infectări, în 33 de judeţe, şi nouă decese provocate de acest virus.

×
Subiecte în articol: rujeola epidemie imbolnavire copii vaccin