x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social O nouă aplicație care citește E-urile din produsele alimentare

O nouă aplicație care citește E-urile din produsele alimentare

de Diana Scarlat    |    16 Mar 2017   •   11:00
O nouă aplicație care citește E-urile din produsele alimentare
Sursa foto: vchal/Getty Images/iStockphoto

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost sărbătorită ieri, în întreaga lume. În România s-a lansat o nouă aplicație InfoCons care ajută clienții magazinelor să scaneze produsele la raft, astfel încât să le poată verifica, înainte de a le cumpăra. Noua aplicație identifică aditivii alimentari din produse și se poate descărca și instala gratuit. InfoCons va lansa, în cel mult două săptămâni, și rezultatele analizelor de laborator și ale etichetelor pentru 150 de produse internaționale de pe piața românească, din lista celor de calitate mai slabă în țările din fostul bloc comunist.

 

Românii se pot informa corect în legătură cu produsele pe care le cumpără, folosind telefonul mobil și o aplicație care scanează codul de bare și descrie produsul. Peste 60.000 de consumatori din România au beneficiat deja de aplicația de scanare a produselor la raft, lansată în varianta pilot acum doi ani. Ieri s-a lansat o nouă variantă a acestei aplicații – o9atitudine -, care le aduce la cunoștință cumpărătorilor date legate de ingrediente, iar ca noutate, față de varianta anterioară, le spune câți aditivi conține fiecare produs. “Trebuie să luăm atitudine și să fim uniți, să fim informați, să fim atenți, să fim cu o nouă atitudine. Testăm zilnic produse și servicii, monitorizăm zilnic piața, asigurăm consiliere în domeniu și mai ales existăm pentru fiecare, dar cu ajutorul fiecăruia. Peste cel mult două săptămâni vom face publice și rezultatele analizelor de laborator și ale etichetelor a 150 de produse din categoria celor despre care s-a spus că sunt de o calitate mai slabă în România și în țăările din fostul bloc comunist, față de cele din vestul Europei”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Sorin Mierlea, președintele platformei pentru protecția consumatorilor InfoCons.

 

Cum se citesc ingredientele

Aplicația poate scana doar alimentele care au cod de bare. În prezent pot fi scanate peste 30.000 de produse, baza de date fiind actualizată perioadic. În aplicație pot fi scanate atât produse alimentare, dar și electronice și electrocasnice. „Varianta curentă oferă în plus, pe lângă posibilitatea de a scana produse și a vizualiza ingredientele, informații despre ce repezeintă fiecare dintre aditivi, precum și posibilitatea ca utilizatorul să acceseze informații și numere de telefon utile consumatorilor. Consumatorii au astfel acces la testele comparative efectuate de noi, la dicționarul general pentru consumatori, dar și informații de călătorie pentru peste 120 de destinații”, explică reprezentanții InfoCons.

 

Istoria sărbătorii internaționale

"World Consumer Rights Day" – WCRD – Ziua mondială a drepturilor consumatorilor este marcată în fiecare an, la 15 martie. Istoria acestei sărbători care scoate în evidență aspecte legate de serviciile de care beneficiază consumatorii începe în 1962, când J.F. Kennedy, președintele Statelor Unite ale Americii, rostea către Congresul American mesajul în care susținea, pentru prima dată, existența drepturilor fundamentale ale consumatorilor.

 

În perioada următoare pregătim și o mărire considerabilă a bazei de date, cu mii de produse noi. Aceste actualizări se fac periodic și nu sunt dependente de versiunea de aplicație. Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 

×