x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Voluntari pentru copiii nimănui

Voluntari pentru copiii nimănui

de Monica Cosac    |    26 Iun 2019   •   11:29
Voluntari pentru copiii nimănui
Sursa foto: KARINA KNAPEK/JURNALUL NATIONAL

În România, circa 75% dintre copiii ajunși în sistemul de protecție a copilului au fost părăsiți de părinţi în maternitate, imediat după naștere. Este vorba, în general, despre copii pe care părinţii nu au cu ce să-i crească şi despre cei născuți prematur sau cu afecțiuni grave, cărora, de multe ori, nici medicii nu le dau prea multe şanse. Pentru a-i ajuta pe aceşti micuţi cu nevoi specifice și complexe, care reprezintă cel mai vulnerabil segment al societății, Adelina Toncean, activistă pentru sănătatea copiilor, a înfiinţat Asociaţia Blondie.

 

Majoritatea acestor copii părăsiţi în maternităţi provin din familii cu mame tinere, singure, cu tată necunoscut și fără sprijin din partea familiei, după cum reiese dintr-un studiu realizat de UNICEF, în 2016, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Banca Mondială.

Iniţiatoarea acestui proiect şi-a propus, pe de o parte, să prevină cazurile de abandon şi, pe de altă parte, să le ofere copiilor bolnavi abandonaţi în spitale șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual.  

„Vom ajuta copiii, familiile care trebuie să îi îngrijească și comunitățile care trebuie să îi accepte, astfel încât să îi poată sprijini în dezvoltarea lor ulterioară. Cu ajutorul voluntarilor și al experților, le vom oferi și sprijin emoțional și educațional, pe lângă ajutorul financiar”, spune Adelina Toncean.

Astfel, pentru nou-născuții cu afecțiuni grave, în risc de părăsire, va fi lansată, în parteneriat cu Asociația „Inima copiilor”, aplicația mobilă „Certificat de viață”. Aplicația pune în contact, în timp real, toate instituțiile implicate, fiind destinată profesioniștilor din spitale, personalului din cadrul Protecției Copilului, evidenței persoanelor, Poliție etc. „Pentru cazul cel mai complex, în care mama nu naște în județul de domiciliu și pleacă din spital, este nevoie ca 11 instituții să comunice pentru salvarea la timp a copilului”, se precizează într-un comunicat al organizaţiei.

Consiliere pentru mame

Totodată, programul de voluntariat „Nici un copil singur în spital”, care se desfășoară în prezent în Spitalul  „Marie Curie” din București, va fi extins şi implementat la Spitalul „Dr. Victor Gomoiu” din Capitală, dar şi în alte spitale din Timișoara și Constanța. Pentru prevenirea părăsirii nou-născuţilor bolnavi în spital, va fi înfiinţat un Centru de consiliere pentru mamele acestor copii. De asemenea, va fi realizat un Centru de tranziție pentru copiii cu afecțiuni grave care nu mai necesită internare, dar care încă mai au nevoie de anume îngrijire medicală, pe care mama nu poate să o acorde, din lipsa condițiilor.

Familiile care au în îngrijire copii cu afecțiuni medicale grave vor fi susținute financiar, au mai anunţat reprezentanţii Asociaţiei Blondie.

Probabilitatea ca un copil născut prematur sau cu afecțiuni medicale grave să nu fie luat niciodată acasă este de aproape două ori mai mare decât în cazul unui copil născut sănătos.

„Ne propunem să construim un sistem etapizat, nu doar o campanie sau un proiect, prin care copiii cu afecțiuni medicale grave și cu risc de părăsire să primească susținerea necesară pas cu pas”, spune Adelina Toncean.

×